Mojfaks.hr u Vijesti

40% pobačaja obavi se kod djevojaka u dobi od 20 do 29 godina!

Svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite. Velik je to broj žena koje ne koriste kontracepciju, a u 2008. godini gotovo 40% pobačaja obavljeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina.

5. svibnja 2014 16:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Hrvatska se tako nalazi na dnu ljestvice po korištenju kontracepcijskih sredstava u Europi, piše Večernji. Svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite stoga ni ne čudi alarmantan podatak da je u 2008. godini gotovo 40% svih pobačaja obavljeno kod žena u dobi od 20 do 29 godina.

Upravo radi tog šokantnog podatka potrebno je pronaći način za zaustavljanje ovakvog trenda.

Zdravstveni stručnjaci se slažu da bi metoda “hitne kontracepcije” mogla pomoći u sprečavanju neželjene trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili u slučaju kada je neka od korištenih metoda kontracepcije zakazala.

Najčešća metoda hitne kontracepcije je primjena posebne kontracepcijske tablete u roku od 1 do 3 dana nakon spolnog odnosa.

Hitne kontracepcijske tablete slične su redovitim kontracepcijskim tabletama koje sadrže iste sastojke aktivnih hormona. revolucionarna metoda kontracepcije, poznatija pod nazivom \'pilula za dan poslije\', može dati dobre rezultate.

Tableta je jedina metoda u Hrvatskoj s indikacijom za hitnu kontracepciju. Ukoliko se primjeni unutar 72 sata nakon spolnog odnosa, sprječava oko 84% neželjenih trudnoća. “Pilula za dan poslije” sadrži samo jednu dozu, čime se izbjegava pogrešno doziranje.

Ona je također dostupna isključivo na recept kojeg propisuje ginekolog.

L.B./izvor: Večernji list
foto: sxc.hu

Još vijesti