Mojfaks.hr u Vijesti

Couch potatoes: Studenti žive veoma nezdravo!

Sveučilište u Bonnu i Visoka škola sporta u Kölnu od prošle jeseni provode istraživanje o navikama svojih studenata, točnije anketirali su šest stotina brucoša o tome kako se hrane i koliko se bave sportom te kuhaju li, no podaci su poražavajući. Znanstvenici su zaključili – studenti žive veoma nezdravo!

5. lipnja 2012 11:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zdravstveni problemi kod studenata

Dokazalo se da se čak 25 posto studenata ne bavi nikakvim sportom, a mnogi već u ovoj ranoj dobi pate od problema sa zglobovima, pretilosti, bolova u želucu te čestih glavobolja.  Također, svaki četvrti student je tzv. \'couch potato\' što znači da uglavnom sjedi ili leži pa čak i u slobodno vrijeme.

Uz ovo, većina se studenata i hrani nezdravo, odnosno jedu uglavnom gotovu ili zamrznutu hranu – nije im bitno je li zdrava već samo da je brzo gotova. A o tome koliko se studenti nezdravo hrane govori i činjenica o broju fast food restorana koji su se načičkali oko fakulteta. Uz ovo, veliki je problem i što studenti ne žele sami kuhati, što je ujedno problem i u cijeloj Njemačkoj – čini se kako će cijela nacija uskoro zaboraviti ovu drevnu aktivnost jer svi zbog stila života žele nešto nabrzaka čalabrcnuti.

Hoće li \'Healthy Campus\' nešto postići?


Mnogi ovu situaciju među studentima povezuju s povećanim stresom zbog mnogo učenja te ispita. Ipak, na nekim fakultetima žele doskočiti ovome te razvijaju program pod nazivom \'Healthy Campus\' koji je već godinama pristutan na većini američkih fakulteta. U sklopu programa studenti mogu izmjeriti indeks tjelesne mase, tlak, puls te udio masnog tkiva te bi sportska ponuda bila prisupačnija, a jela u studentskim menzama zdravija.

Ovu studiju mnogi smatraju važnim signalom o općenitom, alarmantnom stanju među studentima, ali i ostatku populacije zapadnog svijeta te ističu važnost pripreme hrane kod kuće i redovitu tjelesnu aktivnost.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti