Mojfaks.hr u Vijesti

Eurofound potvrdio: mladi u cijeloj Europi sve kasnije napuštaju roditeljsko gnijezdo!

Novo istraživanje Eurofounda pokazalo je da se broj mladih koji žive s roditeljima od 2007. povećao za otprilike 4%, što je direktan rezultat utjecaja ekonomske krize koja se posljednjih godina osjeća u cijelome svijetu.

8. travnja 2014 15:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Između 2007. i 2011. broj mladih koji žive s roditeljima povećao se s 44 na 48% s time da je ovo posebice točno za muškarce. Gotovo polovina mladih osoba u Europi koje žive u zajedničkim kućanstvima osjećaju lakši oblik izolacije (27%) ili ozbiljne deprivacije (22%).

U većini zemalja članica EU-a, danas više mladih živi s roditeljima. Ovo povećanje broja dogodilo se u obje skupine: među mlađima (18-24 godine), ali i među starijima (25-29 godina), kako među djevojkama tako i među mladićima.

Mladi muškarci češće žive s roditeljima nego djevojke, a češće oni mlađi od 25 nego oni između 25-29 godina. Najveći porast zabilježen je u Mađarskoj (36%), zatim Sloveniji (21%), Litvi (17%) i Poljskoj (15%).

Rješavanje problema nezaposelnosti i dalje bi trebao biti prioritet svih vlada, ali moraju se posebno pozabaviti i problemom društvenog otuđenja, savjetuje Juan Menéndez -Valdés, direktor Eurofounda: “Dugi boravak van tržišta rada ima dalekosežne posljedice i ne samo ekonomske. One uključuju gubitak samopouzdanja, potcjenjivanje povjerenja i očekivanja i sve veći rizik od društvene isključenosti i otuđenosti od društva.

Izvještaj je potvrdio da bi i nezaposleni mladi ljudi koji aktivno traže posao voljeli raditi jednako kao i oni koji su neaktivni – kad bi sami mogli birati radno vrijeme. To uključuje i neaktivne mlade majke i očeve koji se brinu za djecu. Ne iznenađuje da su veće šanse da će se neaktivni i nezaposleni mladi češće osjetiti isključenima, usamljenima, češće će osjetiti i nedostatak potpore društva što će sniziti razine njihovog mentalne dobrobiti. Također se pokazalo da mladi danas manje vjeruju institucijama nego što je to bio slučaj 2007.

Čitav izvještaj možete pročitati ovdje.


L.B./izvor: Eurofound
foto: Facebook

Još vijesti