Mojfaks.hr u Vijesti

Iz Pakraca u Nottingham: u Velikoj Britaniji studirati je skuplje, ali i lakše

Pakračka studentica pete godine ekonomije u Zagrebu i gradska stipendistica Zrna Garača posljednji semestar je provela studirajući na sveučilištu u Nottinghamu u Velikoj Britaniji.

16. rujna 2015 11:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Njen fakultet je ušao u program "Erasmus" koji predstavlja međunarodnu razmjenu studenata na razini Europske unije koja najvećim dijelom i plaća troškove. Zagrebački ekonomski fakultet je dobio mjesta za tri studenta i Zrna se odlučila natjecati kao i 200 njenih kolega.

Zrna smatra da je ušla među troje upravo zbog motivacijskog pisma u kojem je napisala da u Nottingham ne želi ići radi znanja jer ga u dovoljnoj količini dobiva i na svom matičnom fakultetu, već zbog interkulturalne posebnosti i boljeg upoznavanja sustava međunarodnih vrijednosti.

U Nottingham je otišla 25. siječnja i tamo je boravila do 29. lipnja. Za to vrijeme je slušala predavanja i položila tri ispita iz predmeta: upravljačko računovodstvo, međunarodno bankarstvo i međunarodne komunikacije i poslovanje koji su joj priznati u Zagrebu. U isto vrijeme na zagrebačkom fakultetu su je oslobodili polaganja četiri ispita koje su njeni kolege slušale tijekom tog semestra.



Financijske obveze prema sveučilištu u Nottinghamu u iznosu od 9000 funti (više od 90.000 kuna) je podmirila EU koja joj je na ime stipendije isplatila do sada 15.000 kuna, a još oko 3.000 će dobiti na jesen. Taj novac joj je bio dostatan da podmiri polovinu ukupnih troškova puta i petomjesečnog boravka.

Stanovala je privatno u trokatnici koja je ciljano namijenjena rentanju i sobu s upotrebom zajedničkih pratećih prostorija s režijama je plaćala oko 2.800 kuna mjesečno, osnovni troškovi hrane su poprilično jeftini, kao i garderoba. Skupi su izlasci, kaže Zrna. Fakultet joj se čini bolje organiziran od istih u Hrvatskoj.

U grupama na predavanjima i vježbama je i po desetak puta manje polaznika, profesori nekoliko sati nakon predavanja isto to šalju studentima mailom tako da zabilješke nije potrebno voditi. Zbog toga je studiranje u Velikoj Britaniji lakše, ali i zbog činjenica da u Zagrebu za proći ispit treba test ispuniti sa 60 do 70 posto točnih odgovora, a u Velikoj Britaniji samo 40 posto.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Pakrački list
foto: Freeimages, Facebook

Još vijesti