Vodič za brucoše

[FOTO] Konačno otvorena zagrebačka 'zelena menza' na koju se čekalo 7 godina – kuhinja radila samo sat vremena

MojFaks | Vijesti, 10.05.2021., Autor: Vanessa K.



Cijena menze porasla je za 8 milijuna kuna, a izgradnja je trajala 7 godina.
Foto: V.K., MojFaks

Danas je svečano otvorena menza Agronomskog i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kamen temeljac ovog restorana položen je prije sedam godina, a danas su u ovoj dugoočekivanoj mezi zagrebački studenti napokon mogli ručati.

Na otvorenju je prisustvovalo 50-ak ljudi koji su se trudili pridržavati svih protupandemijskih mjera, a među njima i rektor Damir Boras, ministar Radovan Fuchs, dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić, prodekan za nastavu Šumarskog odsjeka Josip Margaletić, sanacijski upravitelj zagrebačkog Studentskog centra Mirko Bošnjak, savjetnik za studentska pitanja ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu Mario Župan, predsjednik studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković i brojni drugi, uz neizbježne znatiželjne i gladne studente.


23 milijuna kuna


U svojim su govorima rektor i ministar zahvaljivali svima prisutnima, a profesor Boras je istaknuo kako Sveučilište ulaže znatna sredstva u ovakve objekte. Iako se na početku izgradnje govorilo o potrebnih 15 milijuna kuna, ovaj je iznos premašen za 8 milijuna kuna.


>>>Moderna menza u zelenom paviljonu otvara svoja vrata najesen<<<


"Ovaj objekt koštao je oko 23 milijuna kuna, a Sveučilište je osiguralo kroz kredit i kapitalna sredstva oko 13.700.000 kuna, dok su po milijun dali Agronomski i Šumarski fakultet. Ostatak je osiguralo Ministarstvo znanosti pa ovim putem zahvaljujem ministru. Ovaj restoran će na najvišoj mogućoj razini pružati usluge našim studentima i profesorima te svima nama koji ćemo povremeno doći obići ovaj objekt. Sveučilište u Zagrebu se vrlo odgovorno ponaša te daje vrhunske stručnjake. Studentima želim ugodan život na Sveučilištu", kazao je rektor Boras.


Na ulazu u novu menzu mjerila se temperatura. Foto: V.K., MojFaks


"Glavno da je objekt sada tu"


Nakon njega, trenutni ministar znanosti, Radovan Fuchs službeno je i otvorio objekt uz zaključak da je bitno da je napokon izgrađen.


"Ovaj je objekt specifičan primjer arhitekture i funkcionalnosti jednog restorana koji služi studentskom standardu. Svakako će doprinijeti ugodnom okruženju za ove studijske programe koji su prepoznati i od strane međunarodnih evaluatora i čimbenika. Spomenuto je da je ovaj restoran koštao preko 20 milijuna, od čega je oko 17 milijuna išlo iz kredita koji je dan Sveučilištu, a vraća ga Vlada Republike Hrvatske kroz cijelo vrijeme, kao na primjer za Akademiju muzičkih umjetnosti i čitav niz drugih. Sveučilište je prepoznalo ovo kao bitan projekt i sada smo svjedoci ovom prekrasnom zdanju. Glavno da je ovaj objekt sada tu", kazao je ministar.


Nakon govora, službeno je otvoren "zeleni paviljon".


Čelni ljudi Sveučilišta, Šumarskog fakulteta, Agronomskog fakulteta, SC-a i gladni studenti / Foto: V.K., MojFaks


Uzvanici nestrpljivo čekaju početak otvorenja. Foto: V.K., MojFaks


Prije službenog otvaranja i rezanja vrpce, ministar se dotaknuo i budućih planova. "Naredni zahvat koji će zbivati na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu je cjelovita obnova stradalih zgrada Sveučilišta i još nekoliko drugih. Po našim nekim procjenama, ovo će se realizirati s gotovo 1 milijardu i 900 milijuna kuna", pohvalio se ministar novim projektima.


Studenti zadovoljni iako je menza radila samo sat vremena


Izuzev političkim govorima, neizbježnima u ovakvim situacijama, najbitnije je ipak kako će menzu ocijeniti njeni krajnji korisnici - studenti. Iako ih se velik broj odlučio za terasu i upijanje sunca, oni koji su otišli na ručak, kažu nam, nisu se razočarali.


>>>Luksuzna studentska menza: Vino i divljač – na iksicu, molim!<<<


Brucoš na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, smjera općeg šumarstva, kaže da je izbor hrane sasvim solidan i da je hrana dobrog okusa. Mnoštvo reakcija ipak je izostalo jer je restoran danas radio samo sat vremena pa su mnogi studneti propustili isprobati ručak na dan svečanog otvorenja.


Jedno od jela s menija...Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Na prvu procjenu studenata, vina i divljači nije bilo na meniju kako se svojevremeno pisalo, ali su zadovoljni hranom i izborom. Menza je danas radila samo sat vremena, dok od sutra, 11. svibnja, radi od 8 do 15 sati, a caffe bar od 7 do 15 sati.


"Generalni dojam je da je dobro", rekao nam je brucoš. Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Šumarski fakultetAgronomski fakultetotvorenjezeleni paviljonmenzaprehrana

Prati nas na Instagramu!