Mojfaks.hr u Vijesti

Mreža mladih Hrvatske uputila apel Vladi povodom obilježavanja međunarodnog dana mladih: 'Zahtijevamo od Vlade da aktivnije pristupi rješavanju problema stanovanja'

Prema Hrvatskom zavodu za statistiku, gotovo tri od četiri mladih živi sa svojim roditeljima, a prosječna dob iseljavanja iz obiteljske kuće je 31.5 godina – zabrinjavajuće činjenice na koje je povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih ukazao i savez udruga mladih 'Mreža mladih Hrvatske' (MMH).

12. kolovoza 2019 16:14
Mreža mladih Hrvatske uputila apel Vladi povodom obilježavanja međunarodnog dana mladih: 'Zahtijevamo od Vlade da aktivnije pristupi rješavanju problema stanovanja'

Mreža mladih Hrvatske uputila apel Vladi povodom obilježavanja međunarodnog dana mladih: 'Zahtijevamo od Vlade da aktivnije pristupi rješavanju problema stanovanja' Foto: MojFaks

S problemom stanovanja susreće se sve više mladih, navodi MMH, a sve zabrinjavajuće činjenice dovode do zaključka kako bi se Hrvatska uskoro mogla suočiti s ozbiljnom stambenom krizom – stopa prenapučenosti u stanovima ili kućama za stanovnike Hrvatske 2016. godine iznosila je oko 40 posto, a kod mladih problem prenapučenosti se pojavljivao u čak tri od pet slučajeva.

Osim prenapučenosti, MMH je navela i problem zakonskih regulacija koje omogućavaju najmodavcima 'izbacivanje' svojih podstanara za vrijeme turističke sezone kako bi ostvarili što veću zaradu na kratkoročnom najmu, problem o kojem je pisao i portal MojFaks. Osim toga, navodi se i činjenica da u gradu Zagrebu prosječna cijena najma godišnje poraste za čak 10 posto, što ga čini prvakom među europskim metropolama.

„Uz povećanje cijena dugoročnog najma povezani problemi za mlade su nesigurnost radnih mjesta, odnosno visoka razina prekarnog rada, dugoročno neodržive mjere zapošljavanja mladih, ali ponajviše niske plaće za mlade radnike i radnice“, spomenula je u svom priopćenju Mreža.

Problema sve više, a Vlada još uvijek ne reagira


Zabrinjavajuća je i činjenica kako osim što su nerijetke situacije u kojima su studenti, pogotovo oni u priobalnim gradovima, prisiljeni izaći iz svojih podstanarskih domova usred ispitnih rokova, onih studenata koji žive u studentskim domovima ima tek 7.9 posto. Ta statistika Hrvatsku svrstava među države s najmanjim postotkom takvih studenata, dok u susjednoj Sloveniji čak 27 posto studenata živi u studentskim domovima.

I dok su pariške i berlinske gradske vlasti nedavno ovakve nepravilnosti u stanovanju počele regulirati, hrvatske vlasti tek su na početku uočavanja ovog problema. U svom priopćenju Mreža mladih Hrvatske uputila je stoga i apel ministrici Bedeković, ukazujući na ovaj problem s kojim se mladi suočavaju.

„Zahtijevamo od Vlade da aktivnije pristupi rješavanju problema stanovanja mladih te da se uskoro predlože mjere koje će svim mladima omogućiti pravo na adekvatan životni standard“, navode.

P.H.

Još vijesti