Vodič za brucoše

Novi zakon i veće ovlasti: Morate li kontroloru ZET-a pokazati osobnu i smije li vas zadržati u vozilu? Sada više nema dvojbi

MojFaks | Vijesti, 05.09.2019.Novi zakon i veće ovlasti: Morate li kontroloru ZET-a pokazati osobnu i smije li vas zadržati u vozilu? Sada više nema dvojbi

Policajci nisu jedini koji vas od sada mogu tražiti osobne iskaznice, stoji u novom zakonu o komunalnom gospodarstvu.

Prema zakonu koji je na snazi od prošle godine, komunalni redari te službene osobe u štićenim objektima mogu vas tražiti osobne iskaznice, a savjetnica za pravna pitanja iz udruge ''Splitski potrošač" Iskra Maras Jelavić objasnila je i na kakve se to službene osobe ovaj zakon odnosi.


"Ako, primjerice, ulazite u neki štićeni objekt, poput zgrada gradske, županijske ili državne uprave, službena osoba, uglavnom zaštitar, ima zakonske ovlasti zatražiti vašu osobnu iskaznicu na uvid, no nema je pravo zadržavati za vrijeme vašeg zadržavanja u objektu, ponekad i na nekoliko sati, kako se dosad radilo", napominje te nadodaje kako je slična stvar i s recepcionarima u hotelima.


No, iako su neke službene osobe prema novom zakonu dobile veće ovlasti, ZET-ovi kontrolori još uvijek tu mogućnost nemaju tj. oni vas još po zakonu ne mogu tražiti osobnu iskaznicu, već samo pokaz ili kartu.


"Kontrolor ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe, ali ne smije zadržavati putnika u vozilu. Kad osoba izađe iz vozila, na njoj je da odluči hoće li s kontrolorom pričekati policiju na sljedećoj stanici ili će otići svojim putem", potvrđuje za Večernji Maras Jelavić.


P.H.

Izvor: Večernji list

Foto: MojFaks


ZETkontrolorislužbene osobenovi zakon


Prati nas na Instagramu!