V.K. u Vijesti

Od ponedjeljka veselje: Evo koliki vam povrat poreza stiže – mladi do 25 imaju poseban razlog za slavlje

Ovisno u koju dobnu skupinu spadate, imate li do 25 godina ili od 26 do 30 godina, po prvi puta dobivate povrat poreza. I dok starija skupina dobiva 50-postotni povrat, mladi do 25 godina imaju stopostotni razlog za veselje!

4. svibnja 2021 16:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nekim građanima je još krajem travnja u poštanske pretince e-građana stigla obavijest kako je rješenjem o godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2020. godinu utvrđena određena razlika koja će im se isplatiti na njihove žiro ili tekuće račune i to već od ovog ponedjeljka, najavljuje Porezna uprava.


Ove godine mladi do 30 godina prvi puta dobivaju povrat poreza


Jednostavnije rečeno, Porezna uprava je svojim građanima putem sustava e-građani počela javljati odlične vijesti da im uskoro stiže povrat poreza na dohodak.


Iz Porezne također podsjećaju da će ove godine prvi put povrat poreza na dohodak dobiti i mladi do 30 godina života, i to s osnove umanjenja poreza za dohodak obračunatog na njihovu plaću. Taj je povrat konačno ostvariv slijedom zakonskih izmjena u okviru četvrtog kruga porezne reforme s primjenom od početka ove godine s ciljem smanjenja poreznog opterećenja rada te stvaranja poticajnog okruženja za mlade kroz povećanje plaća, prenosi Poslovni.


Mladi ljudi u dobi do 25 godina dobivaju čak stopostotni povrat poreza na dohodak, dok oni od 26 do 30 godina starosti dobivaju 50 posto povrata.


U priopćenju Porezne uprave navodi se da udio povrata poreza i prireza porezu na dohodak za mlade unutar posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2020. godinu iznosi gotovo 40 posto u odnosu na ukupan iznos povrata poreza i prireza porezu na dohodak za sve porezne obveznike – građane u posebnom postupku.


Povrat se vrši gotovinski i negotovinski


Također, povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršava se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke. Za one koji nemaju tekući ili žiro-račun, isplata ide u obliku gotovine, odnosno, ako u trenutku izvršenja povrata ne ostvaruju primitke za koje postoji obaveza isplate na račun.


Porezna uprava je krajem veljače ove godine dala i procjenu ukupnog povrata na čak 1,85 milijardi kuna, što je za 700 milijuna više nego prošle godine, a sve to zbog spomenutih izmjena za povrat poreza za mlađe od 30 godina, prenosi Poslovni.

Savjetujemo da od 10. svibnja provjeravate svoje račune jer tog datuma kreću prve isplate.

Još vijesti