Mojfaks.hr u Vijesti

Otišao u Norvešku 'na blef' i našao posao za 16 dana!

“Došao sam u Bergen prije mjesec dana 'na blef'. Ne potpuni, imao sam gdje spavati i jesti, ali nisam imao posao. Kad sam stigao nisam znao ni riječ norveškog, osim 'lordag', subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan…”

20. studenog 2014 14:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovo je priča 35-godišnjeg Matea Petrica iz Posušja koji ju je objavio u Facebook grupi “Idemo u Norvešku”.

Mateo se odmah primio traženja posla! Javljao se za poslove u hotelima, restoranima, kafićima, slao životopise na sve oglase koji su mu se činili zanimljivima. Bilo je odbijenica, ali i onih koji se nisu ni javili s povratnom informacijom. Prva prilika pokazala se kad mu je jedan Španjolac ponudio posao u hotelu, no taj je pokušaj propao.

No, kako Mateo kaže, nije svako zlo za zlo. Dobio je poziv da dođe na intervju u jednu tvrtku i nakon razgovora – dobio je posao. Samo 16 dana nakon dolaska u zemlju, počeo je raditi u tvrtki koja ga “iznajmljuje”\' za razne poslove čišćenja i selidbe. Kaže da dosad nije digao “ništa teže od 5 kilograma”.

Mateo savjetuje pridošlice u Norvešku da se, umjesto u centralnu policijsku postaju, upute u neku od manjih postaja gdje se stvari puno brže rješavaju. On je to učinio i u policiji sve riješio u par minuta. Sa sobom, kaže, treba ponijeti ugovor s poslodavcem, putovnicu i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj. Dokaz će biti platna lista koju ćete dobiti za tjedan u kojem ste radili, bez obzira što vam plaća još nije isplaćena. “Dobrodošli u Norvešku”, poručila mu je ljubazna službenica.

Više o Mateu i njegovoj priči pročitajte ovdje.

L.B./izvor: croexpress, foto: Facebook@MateoPetric

Još vijesti