Vodič za brucoše

Raste naknada za stručno osposobljavanje: Evo koliko će više zarađivati mladi

MojFaks | Vijesti, 30.01.2017.Raste naknada za stručno osposobljavanje: Evo koliko će više zarađivati mladi

Stigla je vijest koja će razveseliti mnoge mlade čiji poslodavci koriste mjeru stručnog osposobljavanja jer će im plaća ipak malo porasti.

Do ove godine je naknada za stručno osposobljavanje iznosila 2400 kuna, a sada će porasti za 220 kune.

To znači da će sada naknada za stručno osposobljavanje iznositi 2620 kuna što je i dalje nisko, ali je barem nekakav pomak. Kako piše Večernji list, ovo će se dogoditi s početkom ožujka, a to predviđaju Promjene zakona o poticanju zapošljavanja koje bi idući mjesec po hitnom postupku trebale biti prihvaćene u Saboru.

Trenutačno je oko 20 tisuća mladih ljudi uključeno u stručno osposobljavanje, a očekuje se da će s novima koji će pristići broj korisnika te mjere ove godine premašiti 40 tisuća. Prema prijedlogu zakona, visina naknade ujednačava se s minimalnom plaćom koja za 2017. godinu iznosi 3276 kuna bruto. Nakon što se od te svote oduzmu obvezni mirovinski doprinosi, proizlazi da će isplata na ruke iznositi 2620 kuna. Povećanje bi se trebalo odnositi podjednako na zatečene kao i na sve nove korisnike te mjere, a njih će svakako biti više i zbog proširenja na srednjoškolce, piše Večernji.Izvor: Pixabay

Osim toga, sada će se stručno osposobljavanje širi i na nezaposlene sa srednjoškolskim obrazovanjem do navršenih 30 godina. Plaćeno stručno osposobljavanje moći će koristiti svi koji se vode kao nezaposleni najmanje 30 dana te nemaju više od 12 mjeseci staža u stečenoj kvalifikaciji, piše Večernji.

Još jedna novost je to da naknadu za prijevoz neće više isplaćivati država nego isključivo poslodavac, a po pisanju Večernjeg, oko 400 milijuna kuna rezervirano je za isplatu programa koji su odobreni u prošloj, a isplata se nastavlja i u ovoj godini. Zbog malog broja korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta taj se zakon stavlja izvan snage, a dosad odobrene isplate trajat će do ugovorenog roka.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


stručno osposobljavanjenaknadarast plaće


Prati nas na Instagramu!