V.K. u Vijesti

Dvorište Učiteljskog fakulteta krasit će nova 'umjetnina': Evo kako će izgledati skulptura vrtićanke Franke

Svaki dječji rad napravljen je s puno pažnje i ljubavi stoga su upravo dječji um i ruke idealni za napraviti pravi spomenik djetetu.

15. srpnja 2021 13:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Još u travnju ove godine Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisao je natječaj "Spomenik djetetu" kako bi se pronašla idealna ideja za spomenik koji tematizira djecu i djetinjstvo. Na natječaj je pristiglo stotinjak radova iz vrtića i škola diljem Hrvatske.


Ideja i cilj iza raspisivanja ovog natječaja bile su dobivanje idejnog rješenja za izgradnju spomenika koji bi se napravio identično po dječjem likovnom radu, stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.


Spomenik će krasiti dvorište Učiteljskog fakulteta u Savskoj ulici 77 u Zagrebu.


>>>Na sveučilištu podigli spomenik Greti Thunberg, studenti nisu zadovoljni: 'Bolje da ste nama dali tih 28 tisuća eura'<<<


Motiv koji su djeca dobila bio je lik djeteta ili više njih u grupi, ali je tema bila u slobodnoj dječjoj interpretaciji. "Radilo se o natječaju u sklopu projekta 'Dijete u središtu', koji je pokrenuo Učiteljski fakultet s ciljem naglašavanja dječjih vrtića i škola kao mjesta cjelovite promjene društva", stoji u pojašnjenju Sveučilišta.


Nakon vijećanja, Komisija je odabrala djelo djevojčice Franke Cindrić, polaznice Dječjeg vrtića "Petar Pan" u Zagrebu pod vodstvom odgojiteljice Lucije Pejić. Umjetnička instalacija bit će izvedena u bronci i postavljena ispred zgrade fakulteta.

"Svi radovi su bili prekrasni i s ljubavlju oblikovani, onako kako to samo djeca znaju, i teško je bilo donijeti odluku. No, na kraju smo izabrali rad koji najuspješnije predstavlja dječju iskrenost, igru, radost i zajedništvo. Zbog iznimne kvalitete dječjih radova promišljamo o mogućnosti da u budućnosti realiziramo još nekoliko rješenja u parkovima na naše tri lokacije", rekla je prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak.

Još vijesti