V.K. u Vijesti

Strava u Njemačkoj: Netko pokušao otrovati profesore i studente

U slučaj je uključeno 40 detektiva i državno tužiteljstvo jer se sumnja na pokušaj ubojstva.

26. kolovoza 2021 13:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sedam je osoba sa Lichtwiese kampusa, Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu, zapadnoj Njemačkoj, na bolničkom liječenju nakon što su razvili simptome trovanja. Njemačke su vlasti u utorak priopćile da su pokrenule istragu zbog sumnje na pokušaj ubojstva, prenosi Guardian.


Nekoliko studenata i članova osoblja doživjelo je mučnine, a nekima su ruke i noge vidno postale modre nakon korištenja kuhinjskog pribora i aparata za piće na njihovom sveučilišnom Institutu za znanost materijala, izvijestila je državna policija u Hessenu.


Šest osoba je zaprimljeno u bolnicu u Darmstadtu blizu Frankfurta dok je 30-godišnji student bio i životno ugrožen, no srećom, liječnici su ga uspjeli stabilizirati. Kako dalje prenose, Odjel za ubojstva s 40 detektiva, nazvan Licht (svjetlo) osnovan se za istragu slučaja, poručili su iz policije i državnog tužiteljstva. "Istraga se odvija velikom brzinom i policija čini sve kako bi identificirala krivca", poručuju.


>>>100 tisuća kuna za trovanje studenata? Netko htio 'začiniti' 2500 obroka u menzi<<<


Sumnja se da je tijekom vikenda kontaminirano nekoliko boca mlijeka i vode koji su dostupni za korištenje u tri sveučilišne kuhinje na kampusu. Pozivajući se na anonimnog istražitelja, Bild je izvijestio da je policija isključila mogućnost da se otrov mogao ostaviti slučajno.

Studente se poziva da ne konzumiraju ništa sa Sveučilišta, već samo ono što su sami donijeli ili skladištili pod vlastitim nadzorom, a oni koji su od ponedjeljka pili iz bočica dostupnih na kampusu i osjećaju se loše, savjetuju da se odmah jave liječniku.


>>>Profesoru s Filozofskog fakulteta prijete smrću: Na radnom mjestu ga dočekala zastrašujuća poruka<<<


Policija je među ostalim rekla i da se kontaminacija može prepoznati zbog oštrog mirisa specifičnog za otrov. Istražitelji koji rade na slučaju rekli su da su identificirali tvar nakon što su preko noći analizirali uzorke u laboratorijima, ali ne mogu dati ime otrova dok je policijska istraga u tijeku.


"Utvrđena je tvar koja može biti štetna za zdravlje, pa čak i smrtonosna", rekao je viši javni tužitelj Robert Hartmann na konferenciji za novinare u utorak.


"Šokirani smo očitim zločinom koji je počinjen na našem sveučilištu", rekla je rektorica sveučilišta Tanja Brühl.

"Oboljelima želim sve najbolje, brz oporavak i mogu im osigurati svoju punu podršku. Zajedno sa sveučilištem i istražiteljima, sada moramo razjasniti situaciju što je brže moguće", izjavila je Angela Dorn-Rancke, ministrica znanosti za pokrajinu Hessen, kojoj pripada i grad Darmstadt

izvor: Guardian.com

Još vijesti