Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentica osmislila 'Baranjski zalogaj': mast na kruhu, paprika i luk

MojFaks | Vijesti, 10.02.2015.Studentica osmislila 'Baranjski zalogaj': mast na kruhu, paprika i luk

Baranjski zalogaj naziv je proizvoda koji bi se u bliskoj budućnosti mogao naći na policama raznih trgovačkih lanaca, benzinskih crpki i ostalih mjesta na kojima se mogu kupiti prehrambeni artikli te u ponudi hotela ili ugostiteljskih objekata.

Za sada je riječ samo o ideji koja se rodila u glavi belomanastirske studentice druge godine diplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Osijeku, smjera Poduzetništvo, 23-godišnje Mile Lečić.

Iako glavnu ulogu u Baranjskom zalogaju igraju domaća mast i začinska crvena paprika, ''fast food'' koji je u Baranji popularan već stoljećima, riječ je o novom proizvodu, koji bi se trebao sastojati upravo od ta dva artikla zapakirana u kutijici veličine, primjerice, ambalaže za ABC sir.

"Ideja je nastala prije otprilike godinu dana, kada sam na jednoj baranjskoj gastroturističkoj manifestaciji vidjela oduševljenost domaćih i stranih turista običnim masnim kruhom s paprikom i lukom", priča Mila, naglašavajući kako se zapitala zašto ne bi spojila dvije sirovine u jedan proizvod, kakvog za sada nema na tržištu.


" 'Baranjski zalogaj' (prvotno nazvan 'Mast i paprika') proizvod je koji će vas vratiti u dane djetinjstva kad je kruh namazan svinjskom masti i začinjen domaćom crvenom paprikom bio uobičajeni dio ishrane na domaćem jelovniku. Ideja projekta je plasirati na tržište inovativni proizvod koji će se sastojati od dvije osnovne sirovine: domaće svinjske masti i mljevene začinske paprike (slatke ili ljute), spojene u jedan proizvod, ali fizičke odvojene u posudici. Cilj je omogućiti turistima doživljaj okusa baranjskog djetinjstva", objasnila je Mila ukratko svoj proizvod.

Nakon što je ideju prezentirala na još nekoliko mjesta te kada su je s ozbiljnošću saslušali i prihvatili potencijalni investitori, krenula je dalje. Počela se raspitivati je li uopće moguće prodavati takav proizvod, i u nekoliko ustanova, odnosno institucija, dobila potvrdan odgovor, dakako uz određene uvjete koje bi proizvod trebao ispunjavati.

"Mast bi, primjerice, nabavljali od baranjskih OPG-ova koji imaju HACCP certifikat ili bi je slali na analize, koje bi, u tom slučaju, sami plaćali", objašnjava navodeći kako nije isključeno da u proizvod bude zapakiran i bezglutenski kruh, koji duže može stajati, pa čak i mali plastični nož za mazanje. U suradnji s Lokalnom akcijskom grupom (LAG) Baranja, čija je volonterka, provela je i anketu vezanu uz masni kruh, a jedno od pitanja odnosilo se upravo na njezin Baranjski zalogaj, koji bi većina anketiranih rado kupila.

L.B./izvor: Glas Slavonije, SiB.hr
foto: Facebook@Baranja


Mila LečićEkonomski fakultet u Osijeku'Baranjski zalogaj'