Mojfaks.hr u Vijesti

Studentima se ukidaju krediti, a uvode stipendije kojih će - naravno - biti manje

Koprivničko-križevačka županija do ove godine studentima je olakšavala studiranje dodjelom kredita koji su se za izvrsne studente pretvarali u stipendije. No, promjene su na pomolu...

5. listopada 2016 17:16
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentski krediti Koprivničko-križevačke županije dodjeljivali su se redovnim i izvanrednim studentima koji imaju prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije neprekidno najmanje dvije godine, a koji studiraju na hrvatskim visokim učilištima upisanima u Upisnik visokih učilišta pri nadležnom ministarstvu ili na inozemnim visokoškolskim učilištima.

Kredit za studente preddiplomskog i diplomskog studija iznosio je 700,00 kuna mjesečno, odnosno 8.400,00 kuna godišnje, a osiguravala ga je poslovna banka. Kamatu na kredit za vrijeme korištenja kredita, mirovanja i otplate kredita uglavnom je podmirivala Koprivničko-križevačka županija, uz neke izuzetke.

Ovisno o prosjeku ocjena, županija je na sebe preuzimala polovinu, odnosno studentima čiji je prosjek veći od 4,6 županija je preuzela teret otplatate cijelog kredita. Trenutno je u opticaju oko 400 kredita koje županija vraća ili im sufinancira kamatu, što iznosi oko 2,5 milijuna kuna, piše VTV.

Župan Darko Koren iznio je stav da su model kreditiranja zasitili do krajnjih granica, dok mogućnost individualnog kreditiranja postoji ionako u bankama. Zbog toga su u županiji odlučili promijeniti sustav potpore studentima prebacivanjem s dosadašnjih kredita na stipendiranje.

"U ovom je trenutku u našoj evidenciji oko 400 kredita koji se vode kao naša obveza sufinanciranja kamata i vraćanja prema pravilniku, što iznosi oko 2,5 milijuna kuna godišnje", izjavio je za ePodravinu Koren.

Malo rječitiji bio je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal.

"Naprosto smo došli u situaciju da godišnje izdvajamo 2,5 milijuna kuna za subvenciju studentskih kamata i vraćanje glavnice za uspješne studente. To je tako veliki novac da smo razmišljali o drugom modelu i od ove godine krećemo sa stipendijama. Uskoro će biti objavljen novi Pravilnik o stipendiranju. Dodijelit ćemo petnaestak stipendija po određenim kriterijima. Oni koji su u kreditima će i dalje koristiti kredite, a oni koji se prvi put javljaju bit će obuhvaćeni stipendijom", izjavio je Pal za Radio Dravu.

"Iako će ovom mjerom možda biti obuhvaćeno manje studenata, ovim ćemo pravilnikom lakše stvari držati pod kontrolom. Prije svega, odlučit ćemo tko će imati pravo na stipendije, a to će biti deficitarna zanimanja usklađena s potrebama tržišta i gospodarstva, kako bi se kasnije lakše zaposlili", objasnio je župan Koren te kao kriterije dodao i socijalne komponente.

Prošle godine deficitarna su bila sljedeća zanimanja: doktor medicine, mag. farmacije, mag. psihologije, učitelj glazbene kulture, učitelj matematike, učitelj fizike, učitelj njemačkog jezika i književnosti, učitelj engleskog jezika i književnosti, mag. rehabilitacije, mag. strojarstva, mag. građevinarstva, mag. elektrotehnike, mag. arhitekture, mag. prava.

Za početak se planira krenuti s 25 do 30 stipendija, u pojedinačnim iznosima od 700 kuna mjesečno.

"Nadalje ćemo vidjeti kako će se projekt razvijati, struka će procijeniti koja su to deficitarna zanimanja, a natječaj će biti raspisan najkasnije do kraja listopada", zaključio je župan. Najava raspisivanja natječaja za stipendije objavljena je i na službenim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Ova vijest nije razveselila studente. Studentica P. L. ne može vjerovati da se ukidaju i ovakve "zadnje slamke spasa za studente".

"Za cijelu županiju 30 stipendija? Pa nas samo u selu ima 100 studenata i stipendiraju su svi s potrebnim prosjekom. Užas. Sramota jedna!", rekla nam je.

Usporedbe radi, Varaždinska županija svojim studentima nudi obje opcije: stipendije, ali i kreditiranje studenata.

L.B./foto: Shutterstock

Još vijesti