Vodič za brucoše

Tko kaže da je u radu spas: najzadovoljnija nacija radi samo pola radnog vremena

MojFaks | Vijesti, 14.05.2015.Tko kaže da je u radu spas: najzadovoljnija nacija radi samo pola radnog vremena

Bez obzira koje kriterije uzeli u obzir, Nizozemci su uvijek jedna od najsretnijih nacija na svijet. Otvorenog su uma, liberani i opušteni – prava pozitivna ekipa.

Također imaju i najviši broj radnika prijavljenih na pola radnog vremena među svim razvijenim zemljama. Economist objavljuje da 26.8% žena i 76,6% muškaraca u Nizozemskoj provede manje od 36 sati na poslu.

Brojni su faktori pomoću kojih je  moguće objasniti "nizozemski fenomen" u kojem gotovo 80% žena radi povremeno i samo nekoliko sati dnevno: žene relativno kasno stupaju na tržište rada, a osim toga, tradicionalne kršćanske vrijednosti utjecali su na stvaranje kulturološke norme koja dozvoljava, štoviše potiče, žene da uz karijeru ostvare i svoje tradicionalne obiteljske uloge (ukoliko to žele).

Ovo će možda nekome zvučati nazadno, ali kao što objavljuje Slate, žene u Nizozemskoj smatraju se vrlo progresivnima u odnosu na žene u ostatku svijeta. Sudjelovanje u politici i reproduktivna prava na visokoj su razini, a velika razlika u plaći tumači se pomoću ove razlike u "part-time" i "full-time" zaposlenju radije nego kao posljedica rodne diskriminacije.


2000. godine, donesen je zakon koji ženama omogućava da rade manje sati u tjednu, bez penala od strane poslodavca, piše Slate. Čini se da žene u Nizozemskoj ne žele raditi više. Kako je to objasnila urednica novina De Stentor: "Promatramo svijet menadžmenta koji je muški svijet i razmišljamo da bi i mi mogle raditi to isto. Ali ja bih radije uživala u životu."

Ovaj argument čini nam se potpuno "na mjestu".

L.B./izvor: Metro.co.uk
foto: wikipedia.org


Nizozemskazaposlenjepart-time posaomjerenje sreće i zadovoljstva nacije


Prati nas na Instagramu!