Mojfaks.hr u Vijesti

Top 10 razloga zbog kojih se NE SMIJEŠ tetovirati

Možeš voljeti, obožavati i čeznuti za tetovažom, tetoviranjem i ovakvim načinom ukrašavanja tijela, ali u nekim situacijama ljubav jednostavno nije dovoljna.

12. studenog 2015 14:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Postoji nekoliko razloga zbog kojih svakako moraš pričekati s tetoviranjem...

* Nemaš dovoljno godina da to napaviš legalno i bez roditeljskog pristanka

Ok, ako si na faksu, onda ovo više nije problem, ali nije na odmet ponoviti. Nema ništa više cool od toga da te mama i tata za ruku povedu u tatoo salon, zar ne? Pa baš i ne... Osim toga, razno razne ilegalne opcije (podrumi, stanovi i sl.) upitne su higijenske kvalitete pa riskiraš infekciju ili zarazu nekom bolešću, da ne spominjemo zbilja ružnu tetovažu.

* Budžet ti je pretanak

Tetovaža koju baš želiš košta dvostruko više od iznosa koji si sakupio/la. I što sad? Ako ti je jedina opcija otići na neko sumnjivo mjesto na kojem će ti istetovirati tko zna što, radije pričekaj neka financijski sretnija vremena. Kad je tetoviranje u pitanju – ne smiješ tražiti bagatele i najjeftinije ponude.



* Nisi 100% siguran/na što želiš tetovirati

Ako ne znaš koji dizajn, sličicu, simbol i slično tetovirati i svakih nekoliko dana mijenjaš mišljenje o tome gdje i što tetovirati – nisi još spreman/na. Ako to ipak napraviš, velike su šanse da ćeš se pokajati u budućnosti.

* Ne razumiješ simboliku odabranog dizajna, sličice, natpisa

Možda ti izgleda slatko, lijepo i simpatično, ali na interenetu postoji hrpa stranica posvećenih ljudima koji su tetovirali kineske znakove bez da znaju što znači i strašno se oblamali. Događa se stalno – nemoj da se dogodi tebi!

* Izgubio/la si okladu/netko te prisiljava na to

Trajna tetovaža je velika stvar i trebala bi proizaći nakon perioda razmišljanja i zrele odluke, a ne pritiska drugih ljudi. Radi se o tvom tijelu i životu i ti si osoba koja će s tom tetovažom morati živjeti do kraja života (ili laserskog odstranjivanja).

* Misliš da ju jednostavno možeš ukloniti ako se predomisliš


Ako razmišljaš na taj način to je kao da ulaziš u brak s idejom da se lako razvesti ako stvari postanu komplicirane i čupave. Ako se ne vidiš s tetovažom dugoročno – radije nemoj uopće!

* Želiš tetovirati ime osobe s kojom si trenutno u vezi

Ovo je zeznuta stvar jer će te ime, u slučaju prekida, podsjećati na propalu ljubavnu epizodu. Ako nisi u potpuno iskrenoj, zdravoj i sretnoj vezi u kojoj želiš dočekati zrele godine, a možda čak i starost – ideja tetoviranja imena je loša.



* Imaš nekih zdravstvenih problema koji bi mogli zakomplicirati proces tetoviranja i zacjeljivanja

Neke zdravstvene tegobe mogu otežati proces zacjeljivanja nakon tetoviranja. Dijabetes, srčane bolesti, problemi s cirkulacijom...samo su neke od prepreka koje mogu ugroziti tvoje zdravlje i proces oporavka nakon tetoviranja. Vrijedi i za problem krvi koja se teško zgrušava ili koja bi mogla negativno reagirati na implantiranje pigmenta pod kožu.

* Pijan/a si

Legalno se ne smiješ tetovirati dok si pod utjecajem alkohola, ali u tvom je najboljem interesu da svakako budeš trijezan/na dok se tetoviraš. Ljudi donose glupe odluke dok su pijani, a osim toga, alkohol razrjeđuje krv što otežava proces zacjeljivanja.

* Tetoviraš se u nečistom ambijentu

Tetoviranje na partijima ili na nekim zabavnim događanjima može djelovati uzbudljivo, svakoga može ponijeti trenutak, ali radi se o receptu za katastrofu. Ne znaš tko je osoba koja te tetovira, koje su mu profesionalne kvalifikacije, koliko je čist i kakim se pigmentima izlažeš. Osobe koje tetoviraju na jednu noć nestat će na kraju tuluma, a ti se nećeš imati kome požaliti ako otkriješ da je posao obavljen loše ili ti se tetovaža inficira. Povjeri taj posao nekome tko ima puno iskustva i kome možeš vjerovati.

I nije neka mudrost, zar ne?

L.B./izvor: about.com
foto: Freeimages

Još vijesti