Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Olakšaj brucošima prve dane studiranja svojim ISKUSTVOM i ZNANJEM: Studentica radi veliki VODIČ za život u legendarnome domu

MojFaks | Vodič za brucoše, 19.11.2020.Olakšaj brucošima prve dane studiranja svojim ISKUSTVOM i ZNANJEM: Studentica radi veliki VODIČ za život u legendarnome domu

Početak brucoškog života sa sobom nosi mnoštvo izazova i noviteta, a za najdetaljnije i najpouzdanije informacije mlađi kolege uvijek se obraćaju veteranima studentskog života.

Kraj srednje škole za mnoge znači i završetak jedne faze života i prelazak u novu. Oni koji se odluče upisati fakultet, stječu status brucoša i brucošica, titulu koja dolazi s mnoštvom upitnika i potraga za odgovorima. 

Na studij se najčešće odlazi u drugi grad čime započinje život u studentskom domu ili iznajmljenoj sobi u privatnome smještaju. Dobivaju se iksice i počinje otkrivanje njihovih čari. Maminu kuhinju zamjenjuje odlazak u menzu, a starije kolege nude savjete kako položiti kod kojeg profesora i što su ECTS bodovi.

Sudjeluj u anketi i pomozi novim generacijamaOve godine, brucoška akademska godina zbog epidemije koronavirusa, donijela je dodatna pitanja i pravila kojih se mlade kolege, kao i one starije trebaju pridržavati. Pa tako su neki svoje kolege zbog hibridnih modela nastave vidjeli tek nekoliko puta uživo, dok većinom prate nastavu online. Također, one koji su uselili u studentske domove, pored privikavanja na život u domu, koji su i generacije prije prošle, ovogodišnji brucoši morali su se naviknuti i na nošenje maski u zatvorenim prostorijama, održavanje razmaka i zaboraviti na  partijanje po sobama, samo jednu od čari studentskog života.


...Počinje 'brucoška prpa'? 5 savjeta za sve vas koji ste daleko od kuće i proklinjete dan kad ste upisali faks...VIDEO...


Kako bi olakšala novim kolegama prilagodbu na život u domu, jedna studentica pokrenula je projekt koji za cilj ima izradu priručnika za brucoše u SD Stjepan Radić, kako bi iskusniji studenti podijelili svoja iskustva i savjete koji će pomoći mlađim kolegama.

"Hvala ti što pomažeš na realizaciji projekta. Ako neki odgovor nije ponuđen, slobodno ga dodaj. Ovo je mjesto na kojem možeš napisati sve što te smeta, a da ostaneš anoniman, te bi bilo super da daš par savjeta mlađim generacijama kako da provedu "najbolje godine života" u studentskom domu. Svaka pomoć je dobrodošla!", navodi se u anketi.

Za anketu treba samo nekoliko minuta, naravno ako si ne date oduška i ispišete više, a za sada pitanja su poput koliko godina živiš u studentskom domu, koje su prednosti, a koje negativne strane tog života, je li ti bio problem prilagoditi se, je li ti netko pomagao, koje si probleme imao, što ti je bilo najpotrebnije prvih dana života u domu itd. na koje biraš jedno od ponuđenih odgovora ili dopisuješ. Drugi dio sadrži nekoliko otvorenih esejskih pitanja u kojima možeš detaljnije opisati svoje iskustvo života u domu u vrijeme brucoških dana. Ukoliko bi više studenata ispunilo anketu, projekt studentice i priručnik zasigurno bi donio konkretne savjete i olakšao kako ovoj generaciji brucoša, tako i narednima prve dane života u domu. Vjerujemo da se priručnik može primijeniti i na iskustva studenata u drugim zagrebačkim domovima. Možda je jedino partijanja na Savi ipak priča za sebe.

Anketu možete pronaći ovdje.

A.Z.
foto: V.S., MojFaks


studentipriručnik za brucošeSavaživot u domuiskustva