Vodič za brucoše

'Neobični' kolegij na prvoj godini strojarstva: Pitanje o sociologiji izazvalo lavinu komentara! Je li ovo najteži kolegij na FSB-u?

MojFaks | Vodič za brucoše, 27.11.2020.'Neobični' kolegij na prvoj godini strojarstva: Pitanje o sociologiji izazvalo lavinu komentara! Je li ovo najteži kolegij na FSB-u?

'Pitanje za kolege s Filozofskog: jel' imate vi matematiku k'o i mi sociologiju na Fakultetu strojarstva i brodogradnje?'

Studenti FFZG-a i FSB-a poslovično su u "nategnutim" odnostima. Iako su susjedi i nekada koriste resurse i prostore fakultete onih drugih kolega (menzu, knjižnicu, čitaonice...), često si u šali predbacuju da jedni završavaju tečaj (Filozofski), dok su drugi fahidioti (FSB).


No, čini se da poveznica između ovih kolega ima. Naime, objava studenta zbunjenog kolegijem Sociologija koji svi studenti FSB-a slušaju u prvom semestru prve godine dodiplomskog studija i koji im nosi 3 ECTS boda izazvala je lavinu komenatara i više od tisuću lajkova.


Satirični stereotipni prikaz studenata FFZG-a. foto: screenshot/2 kitice via YouTube


Iako je kolega upitao imaju li onda studenti FFZG-a matematiku, ako već oni imaju posla sa sociologijom, činjenica je da na FSB-a postoji čak i Katedra za sociologiju pod vodstvom profesora dr. sc. Nikše Dubrete.

Mladić je ovim pitanjem na društvenim mrežama, u jednoj od brojnijih i popularnijih studentskih grupa, pokrenuo lavinu komentara. Neki su se "zakačili" za stereotipe (primjerice, onaj da studenti FFZG-a ne znaju matematiku), a drugi pak na bolne uspomene polaganja ispita iz sociologije.

Ostarili 2 godine zbog sociologije


"Ne sjećam se niti jednog drugog tvog predmeta. Znam da je ovaj bio najteži, čak ni na klupice nisi mogao", jedan je od komentara upućen studentu FSB-a.  "Ostarili 2 godine zbog soce", odgovor je studenta koji je položio ovaj ispit.


Bilo je i onih koji su odlučili odgovoriti na provokativno pitanjem s početka objave i argumentirano se uključiti u raspravu. "Na psihologiji imamo cijeli set statističke matematike (sveukupno oko 6 kolegija) i to je opravdano. A možda vam i treba sociologija, ima ta grana kad se strojevi rade na temelju onog što je potrebno društvu. Humanističke znanosti i stem znanosti zapravo sve više suraduju (pogotovo van RH) i potrebna su mješovita znanja, jer na kraju, strojevi jesu tu da služe ljudima", uključila se u raspravu studentica FFZG-a.


U sljedećim komentarima FSB-ovci su pokušali kontekstualizirati i objasniti zašto je mnogim "strojarima" ovaj kolegij bio težak. "Jedno je ispredavat smisleno, a drugo kad sastaviš ispit koji uopće nema veze s ispredavanim i čisti je štreberaj. Oboje istinito za naš faks", kazao je. "Ovo što je kolega napisao, znači pročitam svu literaturu i dođem na kolokvij i opet se pojavi nešto što nikad nisam čuo, kolegij ima potencijala, ali se užasno predaje na FSB-u", nadovezao se drugi kolega.
"Ja se žrtvovao za ekipu, pročitao literaturu za drugi kolokvij, napravio skriptu i došao na ispit dobio 2 jer 50% ispita nije bilo u literaturi. Jedan frend koji je imao istu grupu kao i ja došao na uvid, 2/30 prošlo ispit", prisjetio se student FSB-a. Savjetuje da jednostavno pokuša proći ovaj kolegij jer "čak ne ulazi u težinski prosjek".


I mnogobrojni drugi komentari daju naslutiti da su mnogi muku mučili s polaganjem ispita iz sociologije. "Moglo bi se reći da sam položil' filozofski s tom sociologijom", "Daj bože dva i makni taj kolegij što dalje od mene", "Diže prosjek? Ti očito nisi s FSB-a..", samo su neki od onih koji su se požalili na zahtjevnost ovog ispita.

Ne znamo jesu li ovi komenari ohrabrili brucoša ili polučili kontra-efekt, ali jedno je sigurno: nakon polaganja ovog ispita svakako će biti bogatiji za osobno, subjektivno iskustvo koje će onda moći dijeliti s kolegama koji su isto već prošli ili ih taj zadatak tek čeka.

L.B./foto: Darko Ba, MojFaks/arhiva


Fakultet strojarstva i brodogradnjesociologijatežak ispitiskustva studenata


Prati nas na Instagramu!