Vodič za brucoše

Pitaš se imaš li pravo vikendom jesti u menzi? Saznaj iz prve ruke pravila korištenja iksice u našem kratkom vodiču

MojFaks | Vodič za brucoše, 10.10.2018.Pitaš se imaš li pravo vikendom jesti u menzi? Saznaj iz prve ruke pravila korištenja iksice u našem kratkom vodiču

Iksica je daleko najcjenjenije blago svakog pravog studenta. Zahvaljujući njoj dobivamo besplatne ulaze u klubove (ili barem manje cijene), imamo pravo na razne popuste, ali i ono najbitnije - koristimo ju kako bismo se hranili u menzi!

Svi pamte svoj prvi odlazak u menzu - radi se o gotovo pa mističnom iskustvu koje svatko proživljava na svoj način. Većina brucoša je ipak već nekad bila u menzi i prije nego što su sami postali studenti, svi se bar jednom prošvercaju na tuđu iksicu. Ipak, prvi pravi odlazak je ipak onaj kada dođeš sa svojom iksicom i kreneš trošiti svoj mjesečni limit.

Izvor: unicath.hr

Vjerojatno znaš da ti iksica donosi gotovo pa besplatnu hranu, no znaš li koja su pravila korištenja iksice?

Nažalost, na iksicu ne možeš jesti jesti u neograničenim količinama


Za početak, nerijetko se zna dogoditi da neki od studenata završe u minusu na iksici, ili im to barem piše na dnu računa koji dobiju u menzi. Istina je da se na iksici ne može ići u minus i kad dođe do toga, radi se o jednostavnoj greški sistema. Ipak, to ne znači da možeš jesti što god želiš i u kojim god količinama.

Moguće je ući u minus na iksici, ali bez panike jer je riječ o greški u sistemu! ...izvor: arhiva MojFaks/Facebook

Ovisno o tome koju razinu prava imaš na iksici, možeš i toliko jesti. Ako studiraš u gradu u kojem ti je i prebivalište, nažalost se nećeš moći toliko usrećiti koliko oni koji su otišli od kuće kako bi se obrazovali. Nemaš pravo jesti u menzi vikendom, kao ni kad su u pitanju državni praznici i blagdani.


Ipak, na dan možeš pojesti dva menija, što je samo jedan manje od onih koji su kilometrima daleko od svojeg doma. Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne? Zato što i je - na iksici imaš na dvotjednoj bazi dosta manji iznos od "vangradske" iksice tako da uzimajući dva menija dnevno nećeš uspjeti izdržati do ponovne "nadoplate" iksice, te ćeš nakon par dana ostati s nulom na računu.

Dnevno se možeš počastiti s dva slatka proizvoda i čak pet mliječnih!


Oni koji su u studentskom domu (ili učeničkom domu koji nema prehranu) ili su sportaši, imaju najvišu razinu prava i dnevno mogu uzeti do tri meni obroka, bez straha da će ostati bez subvencije na iksici prije vremena za nadopunu. Štoviše, u većini slučajeva se dogodi da se razdoblje završi u debelom plusu te straha od minusa nema!


Ako te do sada nije osvojio studentski život, zasigurno sada hoće - s iksicom, osim na mliječne proizvode i meni, imaš pravo na slatkiše, pa tako svaka menza ima u ponudi nešto slatko. Bilo da se radi o pudingu, kolaču, sladoledu ili bureku, na dan se možeš počastiti s dvije takve stvari. Što se tiče mliječnih proizvoda, imaš pravo dnevno uzeti njih čak pet! Svi koji se muvaju po menzama znaju koliko je Euforija zlata vrijedna, a pogotovo kada se ulovi mitska Euforija od jagode!

Foto: privatna arhiva/MojFaks

Sve u svemu, moramo priznati, ne krivimo one koji upišu faks samo kako bi imali studentska prava - menza je mjesto koje dio vremena mrzimo, no ipak veliku većinu obožavamo!

Ana Šoda
foto: arhiva MojFaks/scpu.hr/Pixlr


vodič za brucošesavjetikratki vodič za korištenje iksiceiksicamenzabrucoši


Prati nas na Instagramu!