Vodič za brucoše

Početak samostalnog života: Što trebate znati pri useljenju u studentski dom?

MojFaks | Vodič za brucoše, 30.08.2016.Početak samostalnog života: Što trebate znati pri useljenju u studentski dom?

Početak studentskog života velika je prekretnica u životu svake mlade osobe...

Prilikom polaska na fakultet, javljaju se mnogi problemi: kako se snaći u novoj okolini, s novim izazovima, bez obitelji i prijatelja. Kako bi se što lakše prilagodili, studenti nerijetko biraju studentski dom kao pravo rješenje.

...Najprikladniji smještaj: stan ili dom, pitanje je sad?...


Boravak u domu je financijski najisplativiji te pruža mogućnost upoznavanja novih ljudi. Međutim, ovakav smještaj zasigurno za sobom povlači i neke negativne stvari, stoga je najbolje provjeriti što sve trebaš znati pri useljenju, kako bi si unaprijed olakašao život u studentskom domu.

STVARI KOJE OBAVEZNO TREBAŠ PONIJETI


Ove stvari vjerojatno svi nosimo sa sobom na put, no nije loše još jednom se podsjetiti koje su to stvari neophodne za samostalan život.

Ručnici

Jedna od najpotrebnijih stvari u studentskom domu su svakako ručnici. Ponekad se dogodi da ih zaboravimo jer mislimo da ima bitnijih stvari koje moramo odmah spakirati, pa završimo kupujući nove. Da bi izbjegli dodatni trošak, svakako ih imajte na umu.

Dodatna posteljina

Svima je dobro poznato da u studentskom domu dobijete posteljinu na korištenje. Međutim, zbog vlastite higijene valja ponijeti svoju posteljinu ili barem dodatnu u slučaju da se ova zaprlja.Japanke

Netko će se pitati zašto su baš japanke neophodne za stanovanje u studentskom domu. Iz iskustva starijih studenata, uvijek je poželjno imati nekakve gumene papuče ili japanke za tuširanje. One ne zauzimaju puno mjesta u koferu, a iz higijenskih razloga su odlično rješenje za tuš kabine koje koriste svi studenti.

...Podsjećaju na obitelj i prijatelje: predmeti koji studentima pomažu kad presele u novi dom...


Kućni ogrtač

Iako se dečki po muškim katovima većinom šeću u boksericama, djevojke vole sa sobom ponijeti kućni ogrtač kako bi nesmetano mogle doći do tuševa na katu. Osim za tuširanje, kućni ogrtač može poslužiti za nošenje po sobi onda kada nemate volju za oblačenjem pa lijeno provedete cijeli dan u pidžami.

STVARI NA KOJE UVIJEK ZABORAVIMO, A NE BISMO TREBALI


Toaletna torbica

Toaletna torbica je must have u studentskom domu. Svima nam ide na živce kada trebamo nositi više stvari sa sobom u kupaonicu pa su nam pune ruke te nam stvari nerijetko znaju putem I ispasti. Zato je najlakše spakirati ih u torbicu I olakšati si život.

Vješalice

Tko bi se toga sjetio? Osim ako vam majka sprema kofer, onda zasigurno nećete zaboraviti vješalice. One će vam olakšati stvari kako vam već ionako pretrpani ormar ne bi izgledao neuredno. Objesite jakne, košulje, majice kako bi lakše mogli doći do njih i spriječili ih od gužvanja.

Kutije

Kutije su zaista korisne a rijetko tko ih ponese. Studentske sobe su vrlo male i često vam sve stvari neće stati u ormare. Ukrasne kutije nisu skupe, a odlično su rješenje za ovaj problem. Primjerice, stavite skripte i knjige u ukrasne kutije. Istovremeno će izgledati lijepo, i biti vam na dohvat ruke uredno poslagane.

Otvarač za vino

Nećemo se lagati, došli smo i do onog zanimljivijeg dijela pakiranja stvari. Druženja u studentskom domu uz koju čašicu vina su uobičajena stvar, tako da će vam otvarač biti prijeko potreban. To je sitnica koju će mnogi zaboraviti, a svima će trebati. Tako da, spriječite nepotrebne troškove i spakirajte ga na vrijeme!Kuhalo, fen, pegla

Ovisno o vašim potrebama pakirate stvari. No, zasigurno će vam neka od ovih zatrebati. Kuhalo za kavu je odlična stvar kada trebate učiti do dugo u noć i potrebna vam je kava da ostanete budni. Za fen i peglu se možete dogovoriti da jedno u sobi ponese, ukoliko poznajete cimera/cimericu. Sve tri stvari možete posuditi, ali će vam posjedovanje osobnih olakšati stvari.

Sredstva za čišćenje

Svako malo je potrebno počistiti svoju sobu u domu kao što to radimo kod kuće, zato je bitno da ne zaboravimo sredstva za čišćenje (podova, prozora, stakla itd.). To su stvari koje možemo svugdje kupiti, no ukoliko imate mjesta u torbi radije ih ponesite te uštedite novac.

Naš savjet za lakše pakiranje pri preseljenju u studentski dom je sljedeći: prošetajte po kući dok se pakirate te razmišljajte koje stvari od onih koje vidite oko sebe su vam potrebne za samostalan život.
Možda vam zvuči smiješno, ali obiđite sve: sobe, kupaonicu, kuhinju te tako sigurno nećete zaboraviti ono najbitnije.

...Dileme svakog brucoša prije preseljenja u dom: ove stvari nemoj nositi sa sobom...


ODNOS S LJUDIMA U DOMU


Kada useljavate u studentski dom važno je također upoznavati nove ljude i biti u dobrom odnosu s njima.

Kao što svi želimo imati dobre cimere kako ne bi dolazilo do problema i trudimo se održavati prijateljske odnose, bitno je to činiti i s ljudima koje upoznajemo na svom katu i u domu općenito. Nikada ne znaš kada ti netko od njih može pomoći ili postati prijatelj.

Bilo da su ti potrebne instrukcije iz nekog predmeta ili neka sitnica koju si zaboravio ili ti je zafalila ili se jednostavno poželiš druženja, dobro je biti u dobrim odnosima sa što više stanovnika doma.

Isto tako treba biti pristupačan i sa svojim stvarima te posuditi svoje stvari kada je to drugima potrebno.

Patricia Ivić
foto: Shutterstock


studentski domselidbapakiranjeprvikoracisamostalno


Prati nas na Instagramu!