Vodič za brucoše

Na faksu vrijede nova pravila: Što morate učiniti, a što obavezno izbjegavati u komunikaciji s profesorima

MojFaks | Vodič za brucoše, 20.10.2016.Na faksu vrijede nova pravila: Što morate učiniti, a što obavezno izbjegavati u komunikaciji s profesorima

Lagali bismo kad bismo rekli da samo brucošima trebaju upute za ostavljanje dobrog dojma kada su profesori u pitanju. Čini se da ova vještina nedostaje i onima koji imaju više staža na fakultetu. Bez obzira na to jeste li još uvijek 'zeleni' ili ste apsolvent – dojam je važan.

Knjige iz komunikologije tvrde da prvi dojam ostavljamo u prvih sedam sekundi susreta, a kad je riječ o ostavljanju dojma na profesore trebamo u obzir uzeti više čimbenika. Prvo je to što se ne radi o tipičnoj situaciji u kojoj komuniciraju samo dva čovjeka, nego su glavni "akteri" grupa (nekad i masa) studenata i profesor koji ne može odmah steći dojam o svakom pojedinom studentu u grupi.

Na to se nadovezuje i buduća komunikacija s profesorom koja će također doprinijeti stvaranju dojma o studentu, a vjerujte nam – ne želite da vas pofeosr zapamti po lošem dojmu. Upravo zato nikako ne bismo trebali djelovati lijeno, nezainteresirano ni inertno, bez obzira komuniciramo li s profesorom "oči u oči" ili putem maila.

Kako bismo vam udijelili što bolje savjete, pitali smo profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvoja Klasića i profesoricu sa zadarskog Sveučilišta, Marijanu Ražnjević-Zdrilić, što na njih ostavlja dobar dojam te što bi studenti trebali izbjegavati u komunikaciji s profesorima.


Marljivost i zainteresiranost uvijek prolaze


Profesorica Ražnjević-Zdrilić predaje na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru te kaže da je nekultura ono što nikako ne može tolerirati kod studenata i da bi na to trebali pripaziti ako žele ostaviti dobar dojam.

"Odgovornost i marljivost su još neke vrline koje će me se sigurno dojmiti kod studenata. Lijenost je ono što će ostaviti loš dojam na mene isto kao i nekultura"
, otkriva profesorica.

Naš drugi sugovornik, profesor Klasić, tvrdi da kod njega uvijek upali ako su studenti zainteresirani za predmet i da to uvijek ostavi dobar dojam. Profesor Klasić kaže da voli osjetiti da student surađuje, a ne da se mora zapitati što ovaj student ovdje uopće radi.


foto: direktno.hr

"Najbolji dojam na mene ostavljaju studenti koji su zainteresirani te vode bilješke, ali i postavljaju pitanja. Jasno mi je da netko nekada ima loš dan ili mu tema predavanja nije legla, ali ne toleriram kada netko samo sjedi skrštenih ruku i bulji u prazno", otvoreno kaže profesor. Kada je posrijedi komunikacija mailom, studenti kao da zaboravljaju da i tako ostavljaju dojam kod profesora.

Ne šaljite privitke bez pozdrava, pojašnjenja i potpisa


Profesor Klasić kaže da se često dogodi da studenti prilikom slanja seminara ili nekog drugog rada, pošalju samo privitak i to bez teksta u kojem pozdravljaju i napišu što šalju i zašto. To je slikovito usporedio sa situacijom kada bi netko ušao bez kucanja i pozdrava u nečiji ured te samo bacio papir na stol i otišao.

"Studentima zaista ponekad nedostaje kultura u dijalozima s profesorima što bi svakako trebalo ispraviti. Osim toga, loš dojam na mene će svakako ostaviti student koji svoje duboke stavove koji nisu bazirani na argumentima ili dokazima, do kraja brani bez promišljanja o tome je li taj stav ispravan. Frustrirajuće je kada je netko tvrdog stava neovisno o tome je li mu profesor pokušao argumentima i činjenicama objasniti određenu temu", zaključuje Klasić.


foto: shutterstock

Brzopoteznih 10


Osim svih stvari koje su profesori spomenuli, valja izdvojiti još nešto što će svakako pomoći ostaviti dobar dojam:

* Kultura je ključ ostavljanja dobrog dojma i to zapamtite neovisno o tome odvija li se komunikacija uživo ili putem maila.

* Profesore uvijek trebate pozdraviti na hodniku, a ako imaju vremena za razgovor, možete ih pitati kako su.

* Prilikom pisanja maila uvijek upotrebljavajte frazu 'Poštovani profesore X (prezime)' te naglasite koji je povod slanja maila (možda ga šaljete jer vam nešto nije bilo jasno što je rekao ili možda zato da predate rad). Osim toga, morate navesti o kojem se kolegiju radi, koja ste godina, smjer, koji vam je status i sl.

* Ne sramite se pitati nešto u vezi gradiva, prokomentirati nedoumice s profesorom pa čak i tražiti njegovo mišljenje o nekoj temi. To uvijek ostavlja dojam zainteresiranosti i fokusiranosti.

* Jasno je da su neki ljudi bolji u komunikaciji od drugih, ali bilo bi poželjno da profesore tijekom razgovora gledate u oči.

* Pokušajte svoje obaveze izvršavati na vrijeme. Budući da se uvijek nekome nešto može "zalomiti", a tako i vama, ako ne stignete ispuniti svoje obaveze uvijek se zbog toga ispričajte profesoru.

* Sudjelovanje u nastavi je uvijek dobrodošlo što znači da ostavlja dobar dojam na profesore.

* Nemojte se uvijek povlačiti i sjedati u zadnje redove pa doslovno "blejati".

* Preuzmite odgovornost kada nešto "zeznete", priznajte pogrešku i naravno – ispričajte se.

* Nemojte se švercati jer kada ste jednom uhvaćeni gotovo je s dobrim dojmom. Kao što smo rekli u prethodnom savjetu – preuzmite odgovornost za svoje postupke.

Ovi savjeti bi trebali dobro poslužiti svakom studentu koji želi ostaviti dobar dojam. Premda se ovaj zadatak ponekad čini kao nemoguća misija, što zbog nas samih, što zbog profesora, trebate stremiti ka tome da vas profesori zapamte po nečemu dobrome, a ne lošem.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


vodič za brucošedojamostaviti dobar dojam na profesoresvezafaks


Prati nas na Instagramu!