P.S. u Akademska četvrt

Htjeli online nastavu zbog obnove, a zasad postavili samo nove prozore – to je sve od radova na Filozofskom fakultetu?

Prije početka ljetnog semestra, Filozofski fakultet najavio je online nastavu kojoj su se protivili njihovi studenti.

7. travnja 2023 13:01
Postavljeni novi prozori na zgradi Filozofskog fakulteta.

Postavljeni novi prozori na zgradi Filozofskog fakulteta. Foto: Privatna arhiva čitatelja/MojFaks

Prošlo je nešto manje od dva mjeseca nakon što je Filozofski fakultet u Zagrebu obavijestio svoje studente o novom modelu izvođenja nastave. Naime, tada su donijeli odluku kako će se nastava u trenutnom, ljetnom, semestru ponovno izvoditi u online obliku.

Ovom modelu svjedočili smo na vrhuncu pandemije korona virusa nakon koje se nitko nije nadao da će se ovaj oblik nastave ponovno vratiti. S Filozofskog su tada željeli nastavu prebaciti na online model zbog obnove njihove zgrade koja je stradala u nedavnim potresima.

No, ubrzo nakon njihove obavijesti, studenti su se počeli žaliti, a čak su i pokrenuli peticiju koja se zalagala protiv ovakvog modela nastave. Studenti su zagovarali nastavu uživo, ako ne na njihovom fakultetu, onda u privremenim prostorima koje su tražili od Uprave fakulteta da ih iznajmi.

Promijenili samo prozore

Filozofski fakultet naposljetku je, pod pritiskom studenata, odustao od ove odluke te su s nastavom u ljetnom semestru nastavili normalno, u kontaktnom obliku. Ono što su tada navodili kao razlog jest sigurnost studenata koja je upitna s obzirom na radove i postavljenje skela zbog obnove njihove zgrade.

Međutim, kako su nam javili studenti Filozofskog fakulteta, do danas se ništa nije promijenilo. Što znači da online oblik nastave ne bi imao smisla, s obzirom na to da su dosad promijenili samo prozore na jednoj od predavaona.

Postavljeni novi prozori na zgradi Filozofskog fakulteta. Postavljeni novi prozori na zgradi Filozofskog fakulteta. Foto: Privatna arhiva čitatelja/MojFaks

„Prošli tjedan u toj predavaoni nisam imala nastavu jer su se postavljali „novi“ prozori. Kasnije smo ostali šokirani kada smo vidjeli te prozore koji definitivno ne izgledaju kao novi. Do tog dana se nije ništa obnavljalo, ali znamo da su promijenili prozore i na dekanatu koji su malo ljepši od ovih koji se nalaze na našoj predavaoni“, rekla je studentica Filozofskog fakulteta za MojFaks.

Rok za završetak radova je uskoro

Radovi obnove zgrade Filozofskog fakulteta sada su već trebali biti u puno jeku. Kako smo već i pisali, početkom ove akademske godine dobili su čak 17.158.000,00 kuna bespovratnih sredstava od strane Fonda solidarnosti Europske unije za obnavljanje zgrade.

No, krajnji rok za korištenje tih sredstava je 30. svibnja ove godine, a s obzirom na iznimno velik iznos i naizgled sporu obnovu na zgradi Filozofskog fakulteta u Zagrebu, studentima je upitno hoće li do te obnove uopće i doći. Ono što je sigurno, kako nam govore njihovi studenti, je da online oblik nastave definitivno ne bi imao smisla.
 

Još vijesti