M. P. u Akademska četvrt

Postoji li uopće odgovor na pitanje svih pitanja – u koje je doba dana najbolje i najproduktivnije učiti?

Svako tijelo je jedinstveno i može postojati razlika u preferencijama.

31. ožujka 2023 13:13
Studentica sjedi za stolom i uči

Studentica sjedi za stolom i uči Foto: Ground Picture/Shutterstock

Među studentima za vrijeme ispita postoji mnogo rasprava o tome je li bolje učiti po danu ili noći. Pojedini studenti tvrde da se noću mogu bolje fokusirati jer ih manje ometaju zvukovi okoline, a drugi tvrde da je učenje tijekom dana efikasnije jer je mozak budan i osvježen nakon sna.

Međutim, većina stručnjaka se slaže da je najbolje učiti tijekom dana jer je tada koncentracija najviša. Ljudski organizam preko dana proizvodi serotonin (hormon sreće) koji nam pomaže da se osjećamo produktivnije i sretnije. Dok se tijekom noći proizvodi melatonin koji je odgovaran za spavanje i opuštanje, prema tome preko noći može češće doći do gubitka motivacije i koncentracije, prenosi studomat.ba.

Učenje tijekom noći Učenje tijekom noći Foto: PR Image Factory/Shutterstock

Osim toga, spavanje je važno za konsolidaciju pamćenja, a to je neurološki proces putem kojega se stvaraju trajni tragovi u dugoročnom pamćenju. Studije su pokazale da mozak obrađuje informacije tijekom spavanja, prema tome ako učite usred dana tijelo i um imaju više vremena da obrade naučeno gradivo tijekom noći.

Također, učenje usred dana ima i druge prednosti, kao što su bolje raspoloženje i manja količina stresa. Tijekom noći tijelo je umornije, samim time i podložnije stresu, a to uvelike utječe na sposobnost pamćenja informacija.

Bilo kako bilo, svako tijelo je jedinstveno i može postojati razlika u preferencijama, ali većina stručnjaka ipak preporučuje učenje tijekom dana.

Još vijesti