P.S. u Akademska četvrt

Izašla nova lista prestižnih sveučilišta na svjetskoj razini! Na popisu se nalaze i tri hrvatska

Novu rang listu najprestižnijih svjetskih sveučilišta objavio je Times Higher Education

23. lipnja 2023 11:23
Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci Foto: Filozofski fakultet u Rijeci/Facebook

Objavljena je nova rang lista najprestižnijih sveučilišta i to na svjetskoj razini. Rezultate ove rang liste provodi Times Higher Education, a ovo je već peta godina za redom da provode istraživanje na temelju različitih kriterija koji dovode do ovih rezultata.

Kako pišu na svojim web stranicama, sveučilišta su rangirana po uspješnosti u odnosu na ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda, a natjecala su se u četiri različita područja u kojima su se pokazala ona najbolja. Ta četiri područja su istraživanje, upravljanje, širenje i poučavanje, a u obzir su uzeli 1591 sveučilišta iz čak 112 zemalja, odnosno regija.

Na prvom mjestu rang liste najprestižnijih sveučilišta našlo se australsko Sveučilište Western Sydney i to već drugu godinu za redom! Na drugom mjestu je britansko Sveučilište u Manchesteru.

Treće mjesto zauzelo je Sveučilište Queen's iz Kanade, dok u sveukupnom top 100 poretku najprestižnijih sveučilišta, najviše ima onih iz Velike Britanije, i to čak njih 26. No, osim ovih svjetski poznatih i prestižnih sveučilišta, na popisu, od njih 1591, pronašla su se i tri hrvatska.

Rijeka postigla izvrsne rezultate

Od najboljih sveučilišta iz Hrvatske, iskazalo se ono riječko. Kako stoji na web stranici Times Higher Educationa, Sveučilište u Rijeci smjestilo se na poziciji između 301. i 400. mjesta. Odmah iza, nalazi se splitsko Sveučilište koje je svoj plasman, na ovoj prestižnoj listi, zauzelo između 401. i 600. mjesta. Naposljetku, posljednje sveučilište iz Hrvatske je dubrovačko koje se nalazi nakon 1001. mjesta ove liste.

Ono što je zanimljivo jest da na popisu nema Sveučilišta u Zagrebu, a to vjerojatno znači da prema već spomenuta četiri kriterija, ova hrvatska sveučilišta postigla su bolje uspjehe od zagrebačkog.

Bez obzira na to, ovi rezultati su zaista odlični, pogotovo za Sveučilište u Rijeci koje se nalazi na izrazito dobroj poziciji, u odnosu na ukupan broj sveučilišta koja se nalaze na listi.

O ovoj Studigo epizodi upoznajte Leu koja je studirala u Poljskoj!

 

Još vijesti