V.K. u Akademska četvrt

2 hrvatska sveučilišta na prestižnoj ljestvici – Sveučilišta u Zagrebu nema

Sveučilišni gradovi Rijeka i Split mogu se pohvaliti plasmanom sveučilišta na prestižnoj ljestvici.

28. travnja 2022 14:53
Dva hrvatska sveučilišta našla su se na prestižnoj ljestvici.

Dva hrvatska sveučilišta našla su se na prestižnoj ljestvici. Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Rijeci / University of Rijeka

U sklopu Times Higher Education Impact & Innovation Summit događanja održanog jučer, 27. travnja 2022. u Stockholmu, objavljena je Impact Rankings ljestvica sveučilišta na kojoj je Sveučilište u Rijeci postiglo visokih 72.3 od 100 bodova te se pozicioniralo između 301. i 400. mjesta od ukupno 1409 svjetskih sveučilišta obuhvaćenih ovom važnom rang-ljestvicom, pišu na službenim stranicama Sveučilišta u Rijeci.

vezano Studenti na fakultetu Akademska četvrt Najnovija rang-ljestvica svjetskih sveučilišta: Većina hrvatskih sveučilišta 'pala', samo jedno u 1000 najboljih

Ispunili UN-ove ciljeve

Većina drugih sustava rangiranja mjeri postignuća sveučilišta u temeljnim djelatnostima – obrazovanju, istraživanju, transferu znanosti i internacionalizaciji, dok The Impact Rankings mjeri posvećenost i postignuća sveučilišta u UN-ovim ciljevima održivog razvoja, kojih je sveukupno 17, a neki od njih su usmjereni na borbu protiv gladi i siromaštva, osiguravanje zdravlja, blagostanja i kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, mira, pravde i snažnih institucija, a imaju i zadaću očuvanja života na kopnu i pod vodom te odgovornost za klimatske promjene.

vezano Slika nije pronađena Postani student Top 10 studija među maturantima: Za mjesto na najpoželjnijem bori se gotovo 7 srednjoškolaca

Pravu posvećenost sveučilišta najvažnijim vrijednostima suvremenih društva dokazuju postignuća sveučilišta u tim ciljevima kako kroz istraživanja tako i kroz djelovanje i utjecaj u zajednici.

Rijeka pokazala posvećenost u 12 od 17 ciljeva

Sveučilište u Rijeci predočilo je dokaze svoje posvećenosti u čak 12 od 17 ciljeva održiva razvoja, a najbolje rezultate postigli su u ciljevima kvalitetnog obrazovanja gdje su rangirani na 94. mjestu od 1409, te po rodnoj ravnopravnosti, zdravlju i blagostanju te partnerstvu u ciljevima.

Najbolje rangirano je Sveučilište Western Sydney iz Australije s visokih 99,1 bodova od maksimalnih 100. Na drugom mjestu nalazi se američko državno Sveučilište Arizona State sa 98,5 bodova, a na trećem mjestu sa 97,8 nalazi se kanadsko Sveučilište Western.

Sveučilište u Splitu također na ljestvici

Na ovoj prestižnoj ljestvici pronašlo se još jedno hrvatsko sveučilište: Sveučilište u Splitu. Oni su se pronašli na poziciji 401 - 600 s bodovima u rangu između 65 do 71,9. Splitsko sveučilište dobilo je visoke ocjene na čak nekoliko ispunjenih ciljeva.

"Suradnje su ključne u ostvarenju ciljeva održivog razvoja te stoga posebno veseli što smo upravo u Partnerstvima za ciljeve ostvarili najveći skok u odnosu na prethodnu godinu te smo rangirani od 201.-300 mjesta od 1438 institucija", pišu i sa Sveučilišta u Splitu.

Prema broju ostvarenih bodova, Split je dobio odlične bodove za Zdravlje i blagostanje, gdje se nalaze u rangu od 301 - 400 mjesta, za održive gradove i zajednice je na 201. - 300. mjestu. Po pitanju  Kvalitetnog obrazovanja su u rangu od 401. - 600. mjesta, kao i u cilju dostojanstvenog rada i gospodarskog rasta. 

vezano Studenti na fakultetu Akademska četvrt Najnovija rang-ljestvica svjetskih sveučilišta: Većina hrvatskih sveučilišta 'pala', samo jedno u 1000 najboljih

"Prepoznati su naši doprinosi ciljevima Očuvanje vodenog svijeta (201.-300.), Odgovor na klimatske promjene (301.-400.) te Mir, pravda i snažne institucije (301.-400.), koji su ujedno i u skladu s orijentacijom, misijom i vrijednostima koje dijelimo s našim partnerima unutar alijanse Europsko sveučilište mora", pišu.

Na ljestvici se ne nalazi najveće hrvatsko sveučilište, Sveučilište u Zagrebu.

Još vijesti