V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište u Rijeci će poznatom hrvatskom redatelju dodijeliti počasni doktorat

Uputili su mu iskrene čestitke.

25. Siječnja 2024 15:34
Počasni doktorat

Počasni doktorat Foto: Canva

Sveučilište u Rijeci će poznatom hrvatskom filmskom redatelju i scenaristu prof. art. Rajku Grliću dodijeliti počasni doktorat za 2024. godinu. Odluku o dodjeli počasnog doktorata donio je Senat Sveučilišta u Rijeci na sjednici održanoj 23. siječnja 2024.

Inače, Sveučilište u Rijeci počasne doktorate dodjeljuje svake godine u tjednu u kojem obilježavaju Dane Sveučilišta – Dies Academicus u mjesecu svibnju. Budući da Rajko Grlić trenutačno boravi u inozemstvu, ceremonija dodjele počasnog doktorata održat će se u naknadno dogovorenom terminu u 2024. godini.

„Upućujemo iskrene čestitke našem novom počasnom doktoru, uz veliko zadovoljstvo što će se pridružiti nekolicini uglednih hrvatskih i svjetskih znanstvenika i umjetnika koji svojim aktivnostima i djelovanjem promoviraju Sveučilište u Rijeci i pridonose njegovu ugledu“, poručili su s riječkom Sveučilišta.

Bogata karijera

Rajko Grlić je diplomirao je filmsku i TV-režiju na Film and TV School of the Academy of Performing Arts u Pragu, a predavao je filmsku režiju i montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je stekao zvanje redovitog profesora.

Bio je predavač i gostujući profesor na nizu glasovitih američkih sveučilišta uključujući i najprestižnije poput Sveučilišta Columbia, Sveučilišta Yale i Sveučilišta Stanford, a od 1992. do danas profesor je na Sveučilištu Ohio u Athensu (SAD), gdje je nositelj najviše američke titule za sveučilišne profesore u području filmske umjetnosti (Eminent Scholar of Film).

Njegov opus uključuje filmove poput Sve jedno drugo pojede, Kud puklo da puklo, Samo jednom se ljubi, U raljama života i Za sreću je potrebno troje. Osim toga, utemeljitelj je i glasovitog Motovun Film Festivala.

Još vijesti