V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište bilježi pad broja studenata: Neki studiji ostvaruju manje od 50 posto popunjenosti kvota

Rade na mjerama koje će povećati zainteresiranost studenata.

9. Siječnja 2024 11:11
Sveučilište bilježi pad broja studenata

Sveučilište bilježi pad broja studenata Foto: Canva

Sveučilište u Rijeci se suočava s trendom pada broja studenata. Rješavanju ovog problema pristupio je Senat Sveučilišta u Rijeci koji je prihvatio zaključke o nužnosti djelovanja u smjeru zaustavljanja trenda pada broja studenata i modernizacije studija.

Unatoč očuvanju ukupnog broja studenata na Sveučilištu u akademskoj godini 2023./2024., zabilježen je pad broja studenata na studijima u pojedinim područjima. Pad studenata se posebno ističe kod skupine studija koji već nekoliko godina ostvaruju manje od 50 posto popunjenosti upisnih kvota, piše Novi list.

Sveučilište uskoro očekuju pregovori o sklapanju ugovora o programskom financiranju tijekom 2024. godine. Kod definiranja mjera, Sveučilište se oslanja na Uredbu o programskom financiranju javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta u Hrvatskoj. Provedba usvojenih mjera i rezultata bit će praćena i analizirana te će se predložiti i nagrađivanje postignuća po predloženim mjerama.

Analiza zapošljivosti i zadovoljstva studenata

Planiraju poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje atraktivnosti studiranja i unaprjeđenje iskustva studiranja, a one će se odnositi na informiranje o specifičnostima studiranja na Sveučilištu u Rijeci, razvoju modela studiranja uz rad i ostvarivanja dugoročnih praksi studenata te održivosti studijskih programa koji kontinuirano upisuju manje od 50 posto kvote.

Za studije koji bilježe problem nepopunjenih kvota će se sastaviti samoanaliza i prijedlog kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za njihovu održivost. To podrazumijeva analizu trendova uz osvrt na podatke o brojnosti studenata na upisu u studij, stečenih ECTS bodova po godinama studija, završnosti studija, indeksa zadovoljstva završenih studenata te zapošljivosti završenih studenata.

Osim toga, planira se i analiza studijskog programa u suradnji s poslodavcima i završenim studentima na teme horizontalne i vertikalne usklađenosti programa, usklađenosti metoda učenja i poučavanja s ishodima učenja, zastupljenost stjecanja praktičnih kompetencija, relevantnost stečenih kompetencija za zapošljavanje i slično.

Potrebna i modernizacija studija

Sveučilište želi provesti i mjere za modernizaciju studija kojima će cilj biti privući što veći broj studenata i unaprjeđenja relevantnosti za društvo, koje podrazumijevaju razvoj praktičnih kompetencija studenata i uvođenje projektnog učenja, učenja zalaganjem u zajednici te učenja koje se temelji na izazovima iz stvarnog svijeta.

Ove mjere se odnose na reorganizaciju izvedbe nastave s ciljem oslobađanja semestra kojom se oslobađa jedan semestar za potrebe opće izbornosti, mobilnosti, mikrokvalifikacija, YUFE minora, stručne prakse i slično, kao i uspostavu kontinuiranog vrednovanja studija i studijskih programa te osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete u području vrednovanja studentskih postignuća.

Na kraju, riječko Sveučilište želi poraditi i na povećanju broja stranih studenata. Zbog toga planiraju povećati broj i relevantnost studijskih programa na stranom jeziku te osigurati kvalitetnu nastavu na stranom jeziku.

Još vijesti