M. P. u Akademska četvrt

Kako uspješno učiti i zapamtiti gradivo? Ovih 6 tehnika vam mogu donijeti bolje rezultate na ispitu

Odaberite onu koja vam najviše odgovara.

4. prosinca 2023 13:39
Ispitni rokovi pred vratima!

Ispitni rokovi pred vratima! Foto: Canva

Za uspješno svladavanje gradiva je, prije svega, potrebna dobra organizacija, a proces učenja se razlikuje od osobe do osobe.

Ne postoji tajna „najboljeg učenja“ koja će svima jednako pomoći, ali zato od koristi mogu biti razne metode i tehnike učenja. Vjerujemo da ste do upisa na fakultet već razvili svoju tehniku učenja koja je uvijek funkcionirala, ali uvijek ima prostora za promjenu.

Danas postoje razne tehnike i inovativni pristupi učenja, a mi ćemo vam prenijeti neke od njih. Ovih šest tehnika vam može donijeti bolje rezultate, a na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovara.

Audio učenje

Odvojite ono najvažnije i i snimite to na svoj uređaj koristeći diktafon. Snimke možete slušati dok vježbate, putujete, šetate ili obavljate neke druge svakodnevne aktivnosti. Na ovaj način možete iskoristiti svoje slobodno vrijeme za ponavljanje gradiva.

Mentalne mape

To je moćno grafičko sredstvo koje osigurava univerzalni ključ za oslobađanje potencijala mozga, a možete ih upotrijebiti u svakom aspektu života, piše na blogger.ba.

Flash kartice

Ključne informacije zapišite na jednu stranu kartice, a odgovor na stranu. Ovo je odlična tehnika za ponavljanje gradiva, a pogotovo kada morate naučiti hrpu definicija ili datuma.

Pomodoro tehnika

Ova tehnika se temelji na hipotezi da se svaki zadatak može podijeliti na niz zadataka kraćih vremenskih intervala koje nazivamo Pomodoros, a međusobno su odvojeni kratkim pauzama, piše na krenizdravo.dnevnik.hr.

Feynmanova tenika

Dobila je ime po fizičaru Richardu Feynmanu, a funkcionira na principu objašnjavanja i razumijevanja koncepta na jednostavan način (simple language) kao da ga podučavate nekom drugom, piše kako.hr.

Tehnika kornjača

Već i sam naziv govori da je riječ o „sporom učenju“, a podrazumijeva redovno i postepeno učenje svakog dijela gradiva. 

 

Još vijesti