V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište poklonilo mopede studenticama u Pakistanu da ih zaštite od seksualnog uznemiravanja u javnom prijevozu

Studentice će moći posuditi mopede i naučiti ih voziti.

28. kolovoza 2023 11:40
Studentice će moći nesmetano putovati na faks

Studentice će moći nesmetano putovati na faks Foto: Canva

Sveučilište Aberystwyth u Velikoj Britaniji je doniralo četiri mopeda studenticama u Pakistanu u pokušaju da se zaustavi seksualno uznemiravanje koje onemogućuje obrazovanje ženama. U ovom je projektu je potrošeno 2000 funti (oko 2.300 eura), a projekt je namijenjen studenticama od 18 do 25 godina.

Svaka studentica može posuditi moped i naučiti ga koristiti.

Mnoge Pakistanke napuštaju studij zbog seksualnog uznemiravanja u javnom prijevozu dok se putuju ili se vraćaju s koledža ili sveučilišta, piše BBC.

„Javni prijevoz u Pakistanu uglavnom je napravljen za muškarce i koriste ga muškarci. Mlade žene često su maltretirane i ponižene dok idu autobusom ili vlakom, a mnoge odluče ne nastaviti školovanje kako bi mogle izbjeći ovakve probleme s putovanjem na posao. Ovaj projekt ima za cilj razriješiti stereotipe i ukloniti neka od kulturoloških ograničenja postavljenih na mobilnost mladih žena“, rekla je dr. Shala Tabassum, voditeljica rodnih studija na ženskom sveučilištu Fatima Jinnah u Rawalpindiju u Pakistanu.

Zahvalne studentice

Jedna studentica, Noor-ul-Hada, istaknula je da je nevjerojatno zahvalna na prilici.

„Sada mogu putovati neovisno, bez ikakvih problema ili neugodnosti, i istinski prigrliti slobodu koju nudi“, rekla je Noor-ul-Hada.

„Dok se vozim u budućnost na svom novom skuteru, odlučna sam nastaviti pomicati granice, loviti snove i pozitivno utjecati na svoju zajednicu“, dodala je druga studentica, Iqra Waheed.

Projekt je jedna od četiri inicijative za javni prijevoz, a u svaku od njih će biti uloženo 2000 funti putem Integrirane istraživačke mreže za promet i zdravlje.

„Ovo početno financiranje trebalo bi pružiti odskočnu dasku za daljnja istraživanja, kako bi se produbilo razumijevanje dotičnog pitanja prometa i počelo stvarati strategije ili intervencije za ublažavanje ili smanjenje njegovog negativnog utjecaja“, rekao je profesor Charles Musselwhite sa Sveučilišta Aberystwyth koji je jedan od voditelja projekta.

Izvor: BBC.com

Još vijesti