V.F. u Vijesti

Ovaj grad u petak osigurava besplatan javni gradski prijevoz za sve građane: Žele smanjiti emisiju CO2

„Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“

21. rujna 2023 10:58
Povodom Europskog tjedna mobilnosti

Povodom Europskog tjedna mobilnosti Foto: Canva

Znaš onu situaciju kad ne želiš iskoristiti kartu u tramvaju jer ćeš se voziti samo tri stanice. Misliš da nema smisla iskoristiti kartu od 30 minuta vožnje za tih nekoliko minuta koje ćeš voziti tramvajem. Kada konačno odlučiš ipak ne poništiti tu kartu, shvatiš da moraš stalno biti na oprezu i paziti da ne uđe kontrola. Iskreno, jednostavnije je samo propješačiti tih nekoliko stanica, ako već ne želiš trošiti karte.

Ipak, evo jedne dobre vijesti za tebe, ZET je najavio kako će u petak, 22. rujna, Grad Zagreb za sve građane osigurati besplatan javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima na području grada Zagreba.

Povod tome je Europski tjedan mobilnosti koji se održava svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem poticanja pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“

Educiraju vozače za prijevoz osoba s invaliditetom

„Grad Zagreb je i ove godine uključen u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti, s posebnim naglaskom na naše najmlađe sugrađane, a sve kako bi djeca spoznala važnost redovitog kretanja, vježbanja, vožnje bicikla, pješačenja i boravka na svježem zraku“, stoji na web stranici ZET-a.

Nadaju se da će se građani barem na jedan dan u godini odreći vožnje automobilima i zamijeniti ih javnim gradskim prijevozom.

Osim toga, ZET se aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2023. priključuje i edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija).

Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske.

Još vijesti