V.F. u Vijesti

Apsurdna priča: Studentima će na dodjeli diploma uručiti prazne papire jer neće stići ocijeniti sve ispite

Studenti se neće moći zaposliti dok ne dobiju prave diplome.

21. lipnja 2023 11:41
Promocija će se održati iako studentima nisu ocijenjeni ispiti.

Promocija će se održati iako studentima nisu ocijenjeni ispiti. Foto: Canva

Studenti Sveučilišta u Edinburghu su trenutno u apsurdnoj situaciji. Naime, uskoro se održava dodjela diploma, iako im neće biti objavljeni svi rezultati njihovog akademskog uspjeha. Umjesto da se dodjela diploma odgodi, ona će se svejedno održati, a studenti kažu da će dobiti „prazan komad papira“.

Odgoda, najavljena samo nekoliko tjedana prije održavanja dodjele diploma, rezultat je bojkota osoblja sveučilišta koji se trenutno događa širom Ujedinjenog Kraljevstva.

To znači da će neki studenti diplomirati a da ne znaju svoje konačne rezultate, a boje se da će taj potez ugroziti njihove izglede za posao. Također su optužili sveučilište da odbija pregovarati o plaćama osoblja.

Sveučilište, koje je odgodu objavilo u e-poruci u ponedjeljak, reklo je da je njihov prioritet „pravovremeno“ ocjenjivanje ispita.

Na pozornici s praznim listom papira

Trenutni bojkot je dio industrijske akcije koju poduzimaju članovi Sindikata sveučilišta i koledža (UCU) u 145 britanskih institucija u sporu oko plaća i uvjeta rada. Studenti završne godine u Edinburghu rekli su BBC-ju da snažno podržavaju osoblje, ali su osudili sveučilišno postupanje s bojkotom.

Ollie Lewis, student politologije i novinar, rekao je za BBC kako smatra da su vijesti o kašnjenju diploma „nevjerojatno razočaravajuće“.

„To je tako šokantno nakon četiri godine rada“, rekao je. „Dodjela diploma bi trebala biti proslava onoga što sam postigao – a ja ne znam što sam postigao. Hodat ću po pozornici s praznim listom papira.“

Lewis je prethodno intervjuirao studente i osoblje o bojkotu za studentske novine Edinburgh Tab. Optužio je sveučilište da nije uspjelo pregovarati s osobljem i rekao da ne vjeruje da će se spor uskoro riješiti.

Poslodavci traže diplome

„Poslodavci su prilično razumni i znaju za kaos koji se događa“, rekao je Ollie. „Ali mnogi oglasi za posao još uvijek očekuju rezultate ili u najmanju ruku očekuju sveučilišnu diplomu.“

Sveučilišta samostalno donose odluke o tome kako minimizirati utjecaj bojkota ocjenjivanja na svakoj instituciji, tako da će učinak na studente biti različit.

Neki studenti završne godine u Edinburghu već su dobili svoje ocjene, a drugi će svoju klasifikaciju diploma dobiti kasnije.

Izvor: BBC.com

Još vijesti