V.F. u Vijesti

Čak 15 tisuća studenata izašlo na ulice u Ateni: Prosvjedovali protiv privatnih sveučilišta

Studenti su okupirali fakultete.

14. veljače 2024 12:45
Građani su protestirali na ulicama

Građani su protestirali na ulicama Foto: Canva

Više od 15.000 prosvjednika okupilo se prošlog tjedna u središtu Atene kako bi se usprotivili planovima grčke konzervativne vlade da dozvoli inozemna privatna sveučilišta u zemlji od sljedeće godine.

Većinom mladi prosvjednici uzvikivali su „ruke dalje od obrazovanja“ dok su se okupljali ispred glavne zgrade Sveučilišta u Ateni. Na golemom protestnom transparentu iznad ulaza pisalo je: „Njihov profit ili naše obrazovanje“.

Vlada želi dopustiti inozemnim sveučilištima da uspostave podružnice u Grčkoj koje bi djelovale u okviru nacionalnog sustava ispita za studente. Podružnice bi naplaćivale naknade, ali bi djelovale u okviru neprofitne strukture, piše ABC News.

Zbog prosvjeda se nastava održavala online

Protivnici tvrde da bi to potkopalo javna sveučilišta, od kojih mnoga već imaju poteškoća s financiranjem, i ugrozilo besplatno dostupno visoko obrazovanje za dodiplomske studente u budućnosti.

Studentske prosvjedničke skupine organizirale su brojne prosvjede u gradovima diljem Grčke i zauzele desetke zgrada sveučilišnih fakulteta zbog čega su se nastava i ispiti održavali online.

Očekuje se da će parlament glasovati o zakonu o obrazovanju krajem mjeseca.

Još vijesti