V.F. u Vijesti

Drama u Louvreu: Dvije prosvjednice zalile Mona Lisu juhom od bundeve

Posjetitelji su ostali zatečeni.

29. Siječnja 2024 15:51
Prosvjednice su Mona Lisu zalile juhom

Prosvjednice su Mona Lisu zalile juhom Foto: Guardian News/YouTube/Screenshot

Ekološki prosvjednici bacali su juhu na staklom zaštićenu Mona Lisu u Francuskoj, pozivajući na pravo na „zdravu i održivu hranu“.

Slika Leonarda da Vincija iz 16. stoljeća jedno je od najpoznatijih svjetskih umjetničkih djela, a čuva se u Louvreu u središtu Pariza. Iz muzeja su rekli da se djelo nalazi iza zaštitnog stakla i da nije oštećeno, prenosi BBC.

Dvije prosvjednice su bacile juhu na slavnu sliku pri čemu su nosile majice s natpisom „protunapad hranom“. Nakon toga su stale ispred slike i rekle: „Što je važnije? Umjetnost ili pravo na zdravu i održivu hranu? Vaš poljoprivredni sustav je bolestan. Naši farmeri umiru na poslu.“

Zaštitari muzeja su odmah reagirali te su stavili crne zaslone ispred slike.

Grupa pod nazivom Riposte Alimentaire (Protunapad hranom) preuzela je odgovornost za ovaj čin. U izjavi objavljenoj na X-u, navodi se da je prosvjed dio napora da se „hrana integrira u opći sustav socijalne sigurnosti“. Rečeno je da trenutni model hrane „stigmatizira najnesigurnije i ne poštuje naše temeljno pravo na hranu“. Grupa je pozvala na to da se građanima svakog mjeseca daje kartica za hranu u vrijednosti od 150 eura.

Nije prvi put...

Louvre je rekao da su članovi Riposte Alimentaire, koji je opisao kao ekološki pokret, bacili juhu od bundeve na sliku oko 10 sati ujutro te da nije bilo štete. Rečeno je da je Salle des Etats, gdje je djelo izloženo, evakuirana i ponovno otvorena za posjetitelje u 11:30 nakon što je obavljeno čišćenje.

„Muzej će uložiti žalbu“, dodali su.

Rachida Dati, francuska ministrica kulture, rekla je da „nikakav razlog“ ne može opravdati napad na Mona Lisu. U francuskoj prijestolnici proteklih su dana prosvjedovali poljoprivrednici koji su pozivali na zaustavljanje sve većih cijena goriva i na pojednostavljenje propisa, a u petak su blokirali ključne ceste iz Pariza.

Nije prvi put da su posjetitelji „napali“ vjerojatno najslavniju sliku na svijetu. Mona Lisa je iza sigurnosnog stakla od ranih 1950-ih, kada ju je oštetio posjetitelj koji ju je polio kiselinom. Godine 2022. jedan je aktivist bacio tortu na sliku, pozivajući ljude da „misle na Zemlju“.

Još vijesti