V.F. u Akademska četvrt

Studenti ADU-a održavaju prosvjed protiv psihičkog i seksualnog zlostavljanja: „Govore nam da je to dio umjetničkog procesa“

Prosvjed je najavljen nakon što je optuženi profesor vraćen na posao.

30. listopada 2023 11:24
Studenti ADU-a pozivaju sve da im se pridruže

Studenti ADU-a pozivaju sve da im se pridruže Foto: Canva

Studenti Akademije dramske umjetnosti danas u 13 sati održavaju prosvjed ispred glavne zgrade ADU-a na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu. Studenti će tako prosvjedovati protiv psihičkog i seksualnog zlostavljanja na Akademiji, a prosvjed su najavili nekoliko dana nakon što je Ozren Prohić, profesor koji je dvije godine bio suspendiran zbog sumnje na seksualno uznemiravanje, vraćen na posao.

„Studentice i studenti na Akademiji dramske umjetnosti već godinama, ako ne i desetljećima, trpe vikanje, vrijeđanje, seksualno napastovanje, uznemiravanje, i neprimjerene ekscese od strane profesora. Uvjeravaju nas da se na to moramo naviknuti, da na to moramo tiho pristati, da je to normalno, da je to dio umjetničkog procesa. Uvjeravaju nas da su samo neki profesori tako malo posebni (čitaj: alkoholičari i nasilnici), tvrde da to profesori rade u dobroj namjeri, da bi mi morali očvrsnuti, da nije tako strašno. E, pa strašno je, i ovakva ponašanja nikako nisu primjerena za akademsko okruženje“, poručuju studenti s Akademije.

Profesor psovao i vikao na studenticu

Profesor Ozren Prohić je dobio suspenziju zbog prijave za seksualno uznemiravanje, ali, kako je izvijestilo Provjereno, DORH protiv njega nije podigao optužnicu. Osim toga, profesor je optužen i za vrijeđanje studenata, a Provjereno je objavilo i snimku s generalne probe završnog rada iz 2017. godine na kojoj Prohić psuje i viče na studenticu.

„Recite mi što je ovo? Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zaje*avate škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj ku*ac dva metra, da nisi maknula ovaj ku*ac dva metra. Je*o ti bog mater...“, komentirao je generalnu probu predstave koju je studentica pripremila za završni ispit.

Zato studenti s Akademije pozivaju profesore Akademije dramske umjetnosti, bivše studente ADU i studente svih fakulteta da im se pridruže na prosvjedu.

„Nažalost, nedolična ponašanja profesora nisu pojava samo na ADU, a tu smo da stanemo jedni uz druge, te da svim studentima osiguramo studiranje u sigurnim uvjetima“, poručili su.

Više informacija o prosvjedu možete saznati na službenom Facebook eventu.

Još vijesti