V.K. u Vijesti

Masovni štrajk profesora s čak 41 sveučilišta: Dio studenata možda neće moći diplomirati

Problemi u obrazovnom sektoru Velike Britanije i dalje se kompliciraju.

28. travnja 2022 12:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Profesori i nastavno osoblje diljem Velike Britanije štrajkaju zbog iznimno loših uvjeta rada, smanjenja plaće i smanjenja penzija za čak 35 posto.

University and College Union (UCU), udruga koja okuplja i predstavlja zaposlenike britanskih sveučilišta i koledža, najavila je nedavno da će profesori s čak 41 sveučilišta diljem zemlje bojkotirati ocjenjivanje studentskih radova u narednim mjesecima.

Ovom odlukom bi se moglo spriječiti studentima na spomenutim sveučilištima da dobiju svoje ocjene, a u nekim slučajevima studenti možda neće moći diplomirati, piše The Tab.

Plaće pale za skoro 26 posto, penzije za 35 posto

Podsjetimo, pisali smo o velikom padu morala, plaća i penzija profesora u visokoobrazovnim ustanovama Velike Britanije. U posljednjem izvješću njihove udruge, čak je dvije trećine sveučilišnog osoblja izjavilo da razmišlja o napuštanju sektora obrazovanja u narednih pet godina.

U izvješću je sindikat ukazao da je "desetljeće pada mirovina, plaća i radnih uvjeta" glavni uzrok sve snažnije demoralizacije zaposlenika visokoobrazovnih institucija.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Egzodus profesora – čak dvije trećine sveučilišnog osoblja razmišlja o otkazu: 'Ovo je tempirana bomba koja otkucava'

Oko 70 tisuća predavača žali se na "nesigurne" ugovore na određeno vrijeme, dok su im plaće, od 2009. godine, pale za gotovo 25,5 posto.

Nema ocjenjivanja

Kako napominju, prosječni član akademske zajednice predavača već je trebao biti u lošijoj situaciji za čak 240 tisuća funti (preko dva milijuna kuna) zbog promjena u njihovoj Sveučilišnoj mirovinskoj shemi (USS) od 2011. godine, a sada će izgubiti još dodatnih 35 posto od zajamčenog mirovinskog prihoda koji će ostvariti u budućnosti.

Ranije ovog mjeseca, 40 sveučilišta glasalo je za dodatnih deset dana štrajka na 13 dana koja su već izgubljena zbog sindikalnih akcija, prosvjeda i štrajkova ove godine.

"Odluka koju su donijeli naši članovi da spor oko plaća i radnih uvjeta eskalira i na bojkotiranje ocjenjivanja, samo odražava njihov opravdani bijes na sveučilišne prorektore koji nastavljaju ignorirati zabrinutost zaposlenika. U isto vrijeme, oni si izvlače prenapuhane plaće i gomilaju milijarde funti u rezervama", kazala je glavna tajnica sindikata, Jo Grady.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 500 kuna

Grady nastavlja da sveučilišno osoblje jasno daje do znanja da više ne mogu razmišljati o ostanku u visokom obrazovanju dok im plaće padaju, obujam posla raste, a ništa se ne poduzima kako bi se riješila raširena upotreba ugovora koji ne nude sigurnost i šokantnih nedostataka po pitanju jednakosti u njihovom visokom obrazovanju.

Sveučilišta (poslodavci) ne popuštaju

"Prorektori bi se trebali sramiti ovog rekorda, ali umjesto da riješe ovaj spor, postali su nepopustljiviji nego ikada. I studenti i osoblje zaslužuju mnogo bolje. Podrška sindikata stoji iza svakog člana koji je uključen u ovu akciju u ime sveučilišnog osoblja i studenata, što je jedini način da se dugoročno osigura budućnost sektora", kazala je Grady.

Na popisu od 41 sveučilišta koje ulazi štrajk, nalazi se i nekoliko poznatih, poput Sveučilišta Edinburgh, Sveučilišta Brighton, Sveučilišta Durham, Sveučilišta Essex, Sveučilišta Ester i ostalh.

Cijeli popis možete pronaći ovdje.

izvor: thetab.com

Još vijesti