V.K. u Akademska četvrt

Egzodus profesora – čak dvije trećine sveučilišnog osoblja razmišlja o otkazu: 'Ovo je tempirana bomba koja otkucava'

Sve lošiji radni uvjeti, smanjenja plaća i mirovina te veliki pad morala sveučilišnog osoblja dovode zaposlenike u situaciju u kojoj razmišljaju napustiti sektor. Čak njih dvije trećine razmišlja o tome...

28. ožujka 2022 15:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Novo izvješće UCU-a otkriva da čak dvije trećine sveučilišnog osoblja razmišlja o napuštanju sektora obrazovanja. Njihovo je izvješće također upozorilo na egzodus osoblja s britanskih sveučilišta nakon što je njih čak dvije trećine izjavilo da razmišlja o napuštanju sektora u roku od pet godina zbog smanjenja mirovina i pogoršanja plaća i radnih uvjeta, piše University and College union (Udruga sveučilišta i koledža).


Ovo šokantno izvješće "Visoko obrazovanje Velike Britanije – radna snaga u krizi" temeljeno je na anketi u kojoj je sudjelovalo gotovo 7000 zaposlenika na više od 100 visokih učilišta.


Preko 80 posto zaposlenih planira napustiti sektor


Istraživanje za ovo izvješće provedeno je od 25. veljače do 2. ožujka, samo nekoliko dana nakon što su sveučilišni poslodavci u mirovinskom sustavu USS izglasali smanjenje, zbog kojih će tipični član osoblja izgubiti 35 posto zajamčene mirovine koju bi trebao ostvariti u budućnosti. Predstavnici poslodavaca odbili su ući u smislene pregovore o plaćama i uvjetima rada.


>>>18 tisuća studenata zbog pandemije odustalo od fakulteta: Profesori tvrde – sve ih je manje u predavaonicama<<<


UCU optužuje sveučilišne prorektore da ugrožavaju budućnost visokog obrazovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i njegovu temeljnu svrhu nakon što je istraživanje pokazalo da će 81 posto osoblja u dobi od 18 do 29 godina vjerojatno ili vrlo vjerojatno napustiti sektor u idućih pet godina zbog pogoršanja uvjeta rada.


Osim spomenutog, UCU upozorava i na status Ujedinjenog Kraljevstva kao međunarodnog lidera u istraživanju jer je tri od četiri istraživača kazalo da će napustiti visoko obrazovanje zbog malih plaća i loših radnih uvjeta. Za studente na poslijediplomskim studijima, ova brojka je također četiri od pet.


70 tisuća osoblja ima nesigurne ugovore na određeno vrijeme


U izvješću je sindikat ukazao da je "desetljeće pada mirovina, plaća i uvjeta rada" glavni pokretač iza pogoršanja morala osoblja. Oko 70 tisuća akademskog osoblja ima nesigurne ugovore na određeno vrijeme, dok su im plaće pale za gotovo 25,5 posto u realnom iznosu od 2009. godine.


Kako napominju, prosječni član osoblja već je trebao biti u lošijoj situaciji za čak 240 tisuća funti (preko dva milijuna kuna) zbog promjena u njihovoj Sveučilišnoj mirovinskoj shemi (USS) od 2011. godine, a sada će izgubiti još dodatnih 35 posto od zajamčenog mirovinskog prihoda koji će ostvariti u budućnosti.


>>>Profesor s Pravnog fakulteta poručio kolegama: 'Ako te studenti živciraju, promjeni posao čovječe!'<<<


Kriza morala na sveučilištima


Kroz cijelu anketu, ispitanici su najviše navodili krizu morala na sveučilištima. Većina (57 posto njih) je nezadovoljna što svoju karijeru provodi u visokom obrazovanju, dok njih čak 88 posto nema optimizma za budućnost sektora.


Preopterećenost poslom bila je također jedna od konzistentnih tema s brojnim ispitanicima koji su kao rezultat toga prijavili probleme sa svojim mentalnim zdravljem. U izvješću je 2036 ispitanika detaljno opisalo svoja osobna iskustva, opisujući kako se osjećaju ljutito i demoralizirano na poslu. Ovo slijedi nakon prethodnog izvješća Education Support iz listopada prošle godine kada se otkrilo da je polovica sveučilišnog osoblja prijavljivala znakove vjerojatne depresije kao rezultat radnih pritisaka.


>>>Ljutiti student bez cenzure: 'Sve profesore bih poslao na psihološku procjenu'<<<


Odljev mozgova


S odljevom mozgova ne muče se samo Hrvatska i zemlje u regiji. Kako pišu dalje, UCU također upozorava na ovaj problem jer tisuće visokoobrazovanog osoblja planira odlazak. Ispitanici navode kako se pripremaju za ostanak u visokom obrazovanju, ali u inozemstvu.

Uz UCU-a tvrde da sveučilišta moraju ulagati u svoju radnu snagu kako bi zaustavili ovaj pad i spriječili "egzodus" osoblja u nadolazećim godinama te kako bi se osiguralo da sektor ne postane "neprivlačniji" za novo osoblje. Britansko sveučilišno osoblje trenutno prolazi svoj treći val štrajka u ovoj akademskoj godini u dva odvojena spora: prvi je zbog smanjenja mirovina u USS shemi, a drugi je zbog smanjenja plaća i uvjeta rada.


"Ovo je tempirana bomba koja otkucava"


"Osoblje poziva na uzbunu zbog krize morala na britanskim sveučilištima koja prijeti budućnosti cijelog sektora. Desetljeće pada radnih uvjeta, plaća i mirovina ostavilo je zaposlenike potpuno demoraliziranima i spremaju se napustiti sektor. Ovo bi izvješće trebalo šokirati poslodavce i vladine ministre da shvate situaciju prije nego što postane prekasno", upozorava glavna tajnica UCU-a Jo Grady.


>>>Otišao na kvasinu? Profesor studente nazvao 'prenositeljima bolesti' i unaprijed im dao ocjene<<<


"Uzastopnim napadima na vlastito osoblje i ignorirajući njihove dugogodišnje brige, nadređeni su njegovali toksičnu radnu kulturu koja je rezultirala time da će najmlađi zaposlenici vjerojatno napustiti sektor u narednih pet godine. Ovo je tempirana bomba koja otkucava, a mogla bi nanijeti neopisivu štetu podučavanju i istraživanju u sektoru koji se smatra svjetski priznatim", pojašnjava.


"Ovi rezultati istraživanja koji uključuju i mučna svjedočanstva sveučilišnog osoblja, trebali bi biti prekretnica u visokom obrazovanju. Težina ovih rezultata, nas kao sindikat ostavlja bez druge opcije osim da zatražimo od povjerenstva za odabir obrazovanja da izradi planove za ispitivanje dobrobiti osoblja u sektoru. Trebalo bi istražiti u kojoj mjeri politika poslodavca potiče nezadovoljstvo osoblja i kako to utječe na učinak sveučilišta, a onda i na iskustvo studenata. Osoblje je također izvijestilo o dubokoj nelagodi zbog upravljanja sveučilišta gdje je loša uprava, a sredstva su loše dodijeljena uz potpuni nedostatak zastupljenosti osoblja na ovim funkcijama", kaže Jo Grady i poziva vlade Engleske, Walesa i Sjeverne Irske da prate model Škotske i da predlože zakone koji će pravilno demokratizirati donošenje odluka na sveučilištima, a sve za dobrobit radne snage i studenata.


izvor: ucu.og.uk

Još vijesti