V.K. u Akademska četvrt

Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 500 kuna

Kolokvijalno se kaže da su studenti uvijek bez 'para', no, prema zadnjim istraživanjima, ne radi se samo o frazi nego realnosti mnogih mladih.

24. ožujka 2022 11:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S inflacijom koja je tek započela, mnogo obitelji, ali i studenata suočava se sa sve višim troškovima života koje je sve teže ili čak i nemoguće "pokriti". Osim toga, akademsko obrazovanje se u Velikoj Britaniji plaća po vrlo visokoj cijeni, stoga su tamošnji studenti prisiljeni podizati zajmove i kredite kojima otplaćuju školarinu i financiraju svakodnevne troškove života. Prema zadnjem istraživanju, čak ni krediti nisu dovoljni, pa studenti moraju birati između prehrane i računa za grijanje.


>>>Studenti pomažu kolegama koji nemaju novca za školarinu: 'Slabo se javljaju jer ih je sram...'<<<


Svaki četvrti student raspolaže s manje od 50 funti (oko 453 kune) mjesečno, pokazuje novo istraživanje koje je proveo Nacionalni savez studenata (NUS) u Velikoj Britaniji. Kao rezultat toga, dvije trećine studenata zatražilo je financijsku pomoć, od kojih pet posto koristi usluge banke hrane, a 13 posto njih koristi studentske kredite, piše The Tab.


Studentski krediti nisu dovoljni


Istraživanje je također pokazalo da polovina svih studenata smatra da njihov studentski zajam nije dovoljan za plaćanje svih troškova života.


>>>Jeftinije prođe u hotelu nego u studentskom smještaju: 'Neću plaćati 5500 kuna mjesečno za sobicu'<<<


Britanski ministar financija, Rishi Sunak, predstavio je niz novih mjera za borbu protiv krize s kojima se bore stanovnici Velike Britanije. U tom kontekstu, NUS poziva na uvođenje sustava podrške studentima u visokom obrazovanju.


Uz spomenuto, njihov je Sindikat također pozvao Vladu da se vrati na svoj plan za smanjenje praga otplate studentskog kredita s 27.200 funti na 25 tisuća funti, promjena zbog koje bi neki studenti mogli izbjeći plaćanje duga do 100 tisuća funti.


Biraju između plaćanja grijanja ili prehrane


"Kad čujete od studenata da si ne mogu priuštiti ni putovanje do knjižnice na svom kampusu, znate da nešto nije u redu", kazala je predsjednica Nacionalnog saveza studenata Velike Britanije Larissa Kennedy. "Znamo da su tisuće studenata već prisiljene birati između grijanja ili prehrane, a s obzirom na to da će ova se ova kriza troškova života samo pogoršati, Vlada mora djelovati kako bi zaštitila najugroženije", kazala je.


>>>Gotovo 500 tisuća njemačkih studenata dobit će 'džeparac' za plaćanje računa za grijanje<<<


"Kao što smo vidjeli tijekom nacionalnom štrajku ranije ovog mjeseca, studenti iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva očajnički traže nešto drugačije, No, osim korištenja 'flastera', Vlada mora uvidjeti da je njihov model vođen profitom loš. Moraju se konačno posvetiti novoj viziji obrazovanja, koje je u potpunosti financirano i dostupno svima", inzistira predsjednica.


izvor: thetab.com

Još vijesti