V.F. u Akademska četvrt

Hrvatsko sveučilište se pohvalilo novom suradnjom: Potpisali sporazum s prestižnim vijetnamskim sveučilištem

Surađivat će u nizu područja.

8. Siječnja 2024 15:19
Sveučilište Sjever je potpisalo sporazum s vijetnamskim sveučilištem

Sveučilište Sjever je potpisalo sporazum s vijetnamskim sveučilištem Foto: Canva

Sveučilište Sjever se pohvalilo novom suradnjom sa stranim sveučilištem. Naime, domaće Sveučilište Sjever u Koprivnici i HCMC University of Technology and Education u gradu Ho Chi Minh City u Vijetnamu će surađivati u nizu područja.

Predstavnici Sveučilišta Sjever na čelu s rektorom prof. dr. sc. Marinom Milkovićem su krajem prosinca posjetili vijetnamsko sveučilište. Uz rektora, u posjetu su sudjelovali i prorektor Sveučilišnog centra Varaždin prof. dr. sc. Damir Vusić te pročelnik Odjela za multimediju izv. prof. art. dr. sc. Robert Geček.

Delegaciju HCMC University of Technology and Education predvodio je Assoc. Prof. Ph.D Le Hieu Giang, predsjednik vijetnamskog sveučilišta, u pratnji Assoc. Prof. Ph.D Truong Dinh Nhona, dekana Faculty of International Education te Dr. Nguyen Long Gianga, dekana Graphic Arts and Media Faculty. Povod posjeta bilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji dviju institucija s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika suradnje. Navedenim Sporazumom otvaraju se nove mogućnosti međuinstitucijske suradnje dvaju sveučilišta te povećanja vidljivosti Sveučilišta Sjever na svjetskoj akademskoj razini, prenosi portal Varaždinske vijesti.

Razmjena studenata i nastavnika

„Suradnja u području izrada nastavnih planova i programa za sve razine akademskog obrazovanja, kao i suradnja u nastavi, istraživanju i razvoju zajedničkih studijskih programa te razvoju novih metoda podučavanja putem e-učenja i učenja na daljinu samo su neka od područja zajedničkog interesa“, rekao je rektor prof. dr. sc. Marin Milković.

Ove dvije visokoobrazovne institucije uspostavile su suradnju i na području razmjene studenata, nastavnika i osoblja u okviru formalnih programa mobilnosti, kao i u području izdavaštva na teme od zajedničkog interesa. Organizacija znanstvenih skupova, seminara, simpozija, okruglih stolova i javnih rasprava na unaprijed dogovorene teme kao i organizacija i provedba zajedničkih istraživačkih projekata te međusobna razmjena informacija o rezultatima istraživanja i objavljivanje znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima dio su potpisanog Sporazuma o suradnji.

Jedno od najprestižnijih sveučilišta u Vijetnamu

„Razvoj institucionalnih odnosa u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja doprinos je ovog Sporazuma za oba sveučilišta. Povezivanje na međunarodnoj razini značajno je i za naše studente jer poticanje suradnje studenata i studentskih organizacija u području akademskih i kulturnih aktivnosti obogaćuje studentsku interkulturalnu svijest ključnu za uspješnu poslovnu komunikaciju na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini“, ističe rektor prof. dr. sc. Milković.

Inače, HCMC University of Technology and Education je jedno od najprestižnijih sveučilišta u Vijetnamu. Osnovano je 1962. godine i prvo je sveučilište koje je obrazovalo stručnjake u području tehničkih znanosti u cijeloj državi. Danas sveučilište obrazuje studente na 29 prijediplomskih studijskih programa, 13 diplomskih te šest poslijediplomskih studijskih programa na 15 fakulteta i instituta sastavnica sveučilišta.

Još vijesti