L.B. u Akademska četvrt

Sveučilište u Splitu ponovo 'šiša' zagrebačko Sveučilište na THE ljestvici: Još samo jedno domaće u konkurenciji

Sveučilište u Splitu na ovoj ljestvici i dalje je najbolje rangirano domaće sveučilište.

12. listopada 2022 15:45
Sveučilište u Splitu, drugo najveće u Hrvatskoj

Sveučilište u Splitu, drugo najveće u Hrvatskoj Foto: Pero Mihajlovic via Shutterstock

Na THE World University Rankings ljestvici, objavljenoj danas, 12. listopada 2022. godine, Sveučilište u Splitu i ove godine ima najbolji rezultat na nacionalnoj razini, dok je u svijetu rangirano između 1001. i 1200. mjesta.

Split prvi, još samo dva ušla u konkurenciju

U proteklih 11 godina, koliko traje ovakva vrsta vrednovanja, broj institucija visokog obrazovanja koje sudjeluju porastao je s 200 na čak 2500, napominju s ovog Sveučilišta.

Od domaćih sveučilišta, na ovoj se ljestvici nalaze još samo Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci.

vezano Dva hrvatska sveučilišta našla su se na prestižnoj ljestvici. Akademska četvrt 2 hrvatska sveučilišta na prestižnoj ljestvici – Sveučilišta u Zagrebu nema

Sveučilište u Zagrebu rangirano je između 1201. i 1500. mjesta, dok je riječko Sveučilište smješteno nakon 1501. mjesta.

Status domaćih sveučilišta među svjetskima... Status domaćih sveučilišta među svjetskima... Foto: screenshot via https://www.timeshighereducation.com

Oxford na tronu već sedam godina uzastopce

Sveučilište Oxford na vrhu je ljestvice sedmu godinu zaredom.

Sveučilište Harvard ostaje na drugom mjestu, ali Sveučilište Cambridge skočilo je sa prošlogodišnjeg zajedničkog petog na zajedničko treće mjesto.

SAD je ukupno najzastupljenija zemlja sa 177 institucija, dok kontinentalna Kina sada ima četvrto mjesto po broju institucija među prvih 200.

Ove godine, Sveučilište u Splitu ostvarilo je porast u broju bodova u tri od ukupno pet područja koje Times Higher Education primjenjuje prilikom vrednovanja: Istraživanju, Citiranosti i Prihodu od industrije.

Za napomenuti je da je citiranost najbolje ocijenjeno područje.

Još vijesti