V.F. u Akademska četvrt

Želiš studirati na prestižnom Harvardu? Prijavi se za stipendiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda „Zlatko i Joyce Baloković Scholarship Fund“.

23. Siječnja 2024 12:50
Studiraj na Harvardu

Studiraj na Harvardu Foto: Canva

Studiranje u inozemstvu svim studentima zvuči privlačno, pogotovo na nekim poznatim i prestižnim sveučilištima. Ipak, samo se nekolicina odvaži na to. Postoji mnogo razloga, a većina njih je financijske prirode. Ako želiš studirati na Harvardu, možeš se prijaviti za hrvatsku stipendiju koja će ti olakšati studij u SAD-u.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ovlaštena je institucija za predlaganje kandidata za dodjeljivanje stipendije iz Fonda „Zlatko i Joyce Baloković Scholarship Fund“ za poslijediplomski studij na Sveučilištu Harvard.

Stipendija se dodjeljuje studentima iz Republike Hrvatske za studiranje na bilo kojoj školi ili odjelu Sveučilišta Harvard. Nakon prijedloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nadležni organ Sveučilišta Harvard potvrđuje kandidate, dozvoljava upis i određuje visinu stipendije. Postupak upisa na Sveučilište Harvard obavlja sam kandidat u jesen prije objavljivanja natječaja za stipendiju.

Kako se prijaviti?

Zainteresirani kandidati mogu podnijeti molbu Upravi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a uz nju moraju priložiti sljedeće dokumente:

• potvrdu (dokaz) o prijavi za upis na Sveučilište Harvard u akademskoj godini 2024./2025. (ime škole i programa na koji se kandidat/kinja prijavio/la);
• životopis;
• diplomu o završenom visokoškolskom studiju. Iznimno će se uzimati u obzir kandidati koji su u mogućnosti dostaviti dokaz da će diplomski studij završiti do lipnja 2024. godine;
• preporuke dvoje sveučilišnih profesora;
• motivacijsko pismo;
• potvrdu o poznavanju engleskoga jezika (TOEFL, IELTS ili dr.).

Ako je kandidat već upisan na Sveučilište Harvard i traži stipendiju za drugu godinu školovanja, treba priložiti dokaz o završenoj prvoj godini studija. Za dodjelu stipendije mogu se javiti i kandidati koji su već upisani na Sveučilište Harvard, ali su odgodili početak studiranja za godinu dana.

Do kada se možeš prijaviti?

Također, kandidati moraju biti upisani na redoviti studijski program (full-time), a izvanredno studiranje (part-time), online ili ljetni programi nisu prihvatljivi za prijavu na ovu stipendiju. Napominju da se svi dokumenti, osim preporuka koje mogu biti i na engleskom jeziku, dostavljaju na hrvatskom jeziku na adresu: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, PP 139/2, Zagreb, napomena: za Balokovićevu stipendiju, u papirnatom obliku i u elektroničkom obliku na adresu: sivcic@hazu.hr. Na isti mail se kandidati mogu javiti ako imaju pitanja.

Studenti se na natječaj mogu prijaviti do 19. veljače 2024. godine.

Još vijesti