V.F. u Vijesti

Harvard pod istragom zbog „naslijeđenih prijema“: Prednost imaju djeca bivši diplomanata i donatora?

Smatra se da zbog toga bijelci imaju veću prednost.

31. srpnja 2023 11:10
U tijeku je istraga na Harvardu.

U tijeku je istraga na Harvardu. Foto: Canva

Harvardovo sveučilište se trenutno nalazi pod istragom zbog prakse kojom pri upisu daju prednost djeci svojih bivših diplomanata.

Glasnogovornik Ministarstva obrazovanja potvrdio je u utorak da njegov Ured za građanska prava istražuje Harvard zbog mogućeg kršenja Zakona o građanskim pravima, ali je odbio dati dodatne komentare.

U žalbi na 31 stranici, koju su 3. srpnja podnijeli Greater Boston Latino Network i druge zagovaračke skupine, tvrdi se da „naslijeđeni“ prijemi na Harvardu sustavno stavljaju bijelce u bolji položaj, piše NBC News.

U pritužbi se tvrdi da je potreba za ukidanjem takozvanog naslijeđenog upisa - prakse davanja povlaštenog tretmana djeci ili drugim rođacima bivših studenata pri upisu na koledž ili sveučilište - posebno akutna na Harvardu nakon što je Vrhovni sud oborio programe afirmativne akcije na dva sveučilišta, ukidajući sustavno razmatranje rase u procesu upisa, o čemu smo ranije pisali.

Smatraju da praksa nije opravdana obrazovnim potrebama

U sudskom podnesku, zagovaračke skupine zatražile su od Odjela za obrazovanje da proglasi da Harvard mora prekinuti s tom praksom ako želi nastaviti primati savezna sredstva i tvrdili su da naslijeđeni prijemi „nisu opravdani nikakvim obrazovnim potrebama“.

„Harvard ne može pokazati da je korištenje ovih preferencija neophodno za postizanje bilo kojeg važnog obrazovnog cilja“, stoji u podnesku. „Naprotiv, povlašteni tretman se dodjeljuje bez obzira na vjerodajnice ili zasluge podnositelja zahtjeva - korist proizlazi jednostavno iz toga što je rođen u određenoj obitelji.“

Zamoljena da odgovori na optužbe pravnih skupina i komentira saveznu istragu, Nicole Rua, glasnogovornica sveučilišta, rekla je da Harvard provodi opsežnu reviziju „aspekata naše politike upisa“.

Bijelci imaju veću prednost

„Harvard ostaje posvećen otvaranju vrata prilikama i udvostručenju naših napora da potaknemo studente iz različitih sredina da se prijave za upis“, rekao je Rua u izjavi.

Žalba od 3. srpnja navodi podatke s Harvarda koji pokazuju da su 70% sveučilišnih kandidata vezanih uz donatore i nasljeđe bijelci i da je šest puta veća vjerojatnost da će biti primljeni.

„Mjesto dano podnositelju zahtjeva koji je povezan s nasljeđem ili donatorom mjesto je koje postaje nedostupno podnositelju zahtjeva koji ispunjava kriterije za prijem temeljene isključivo na njegovim ili njezinim zaslugama“, navodi se u pritužbi. Kad bi se uklonile preferencije nasljeđa i donatora, dodaje se, „više obojenih studenata bilo bi primljeno na Harvard.“

Izvor: NBC News

Još vijesti