P.S. u Laganini

Velika kulturološka razlika između Amerikanaca i Balkanaca: „Oni uopće ne hodaju i ne šeću“

Iako smo zaista različiti narodi, ova navika kod Amerikanaca nama je poprilično čudna.

22. prosinca 2023 13:56
Vožnja automobilom

Vožnja automobilom Foto: Canva

Amerika i njihovi običaji te navike često su nepoznanica Europljanima. Čak i ne moraju biti potpuna nepoznanica, ali neke razlike u navikama i običajima često predstavljaju poprilično veliki obostrani kulturološki šok.

Jedan od takvih primjera objasnila je ova djevojka iz Srbije na svojem na TikToku koja se trenutno nalazi u Kentuckyju, jednoj od saveznih država Sjedinjenih Američkih Država. Naime, njoj šok predstavlja činjenica što Amerikanci uopće ne hodaju niti ne šeću.

Ta razlika nije čudna samo njoj nego svima, s obzirom na to da smo mi naviknuti na često pješačenje, hodanje, odlazak pješke na neke relacije koje su nam relativno kratke i slično. No, kako ona govori u svojem videu, Amerikanci se uvijek i svugdje voze isključivo autom, iako im je relacija do dućana duga samo 200 metara.

@darakata_ Hodanje u Americi 🇺🇸👣 #fyp #amerika #srbija #balkan #balkantiktok #serbiatiktok #srbijatiktok #zivotuamerici #katici #hodanje #pesaci #trotoar ♬ original sound - katići 🚛💨🇺🇸

Ne samo to što se uopće ne kreću i što se voze automobilom gdje god mogu, nego ni pločnici za pješake uopće nisu prilagođeni pješacima. Upravo je u svom videu pokazala primjer gdje pločnik usred ceste naglo završava tako da pješaci ne mogu završiti svoj put normalno, već se moraju izlagati cestovnim opasnostima i hodati po cesti bez pločnika. Iako je ovo samo jedna od kulturoloških razlika, poprilično je čudnija od naših navika.

Još vijesti