M. P. u Laganini

Amerikanci žvaču žvakaću gumu nekoliko puta tjedno – koje su prednosti i mane?

Umjerenost ima ključnu ulogu.

15. rujna 2023 10:44
Žvakanje žvakaće gume ima pozitivne i negativne strane

Žvakanje žvakaće gume ima pozitivne i negativne strane Foto: Canva

Vjerujemo da mnogi od vas imaju naviku žvakati žvakaću gumu i to po par komada dnevno, a nadamo se i da nismo jedini kojima je baka govorila „to ti je loše za zube“.

Istraživanja pokazuju da većina Amerikanaca žvače žvakaću gumu nekoliko puta tjedno, a isto tako i da umjerenost ima ključnu ulogu kada je riječ o utjecaju toga na organizam. Ilana Kersch, klinička nutricionistica specijalizirana za probavne bolesti govori da je sigurno žvakati žvakaću gumu svaki dan.

Isto tako, istraživanje iz 2015. ukazuje na to da redovito žvakanje žvakaće gume može smanjiti tjeskobu i stres, a samim time i poboljšati mentalno zdravlje. To se događa zbog povećanja serotonina u mozgu koji pozitivno utječe na raspoloženje. Međutim, svejedno treba voditi brigu o zdravlju i kontrolirati unos šećera jer slatka žvakaća guma može negativno utjecati na zdravlje, a pogotovo ako se to radi svakodnevno.

Dobra strana te navike jest da žvakaća guma može smanjiti rizik od nastanka karijesa jer proizvodi slinu koja ispire štetne kiseline i hranu iz usne šupljine. No, svakako treba pripaziti u slučaju da imate probavne probleme jer može iritirati želudac, stoji na klik.hr.

 

Još vijesti