S.D. u Vijesti

Ništa od olakšica za američke studente: Od listopada ove godine moraju nastaviti s plaćanjem svojih studentskih dugova

Grozne vijesti za mnoge Amerikance.

11. srpnja 2023 11:39
Neki studentske dugove nikako ne mogu otplatiti

Neki studentske dugove nikako ne mogu otplatiti Foto: Canva

Nakon što je prošlog kolovoza predsjednik Joe Biden najavio plan olakšica studentskih dugova, Vrhovni sud krajem lipnja odbacio je njegov plan.

Presuđeno je da Bijela kuća nema ovlasti opraštati studentski dug na temelju zakona iz 2003. godine zbog kojeg je Biden pokušao zatražiti olakšanje studentskih dugova.

Kao što smo već pisali, Zakon o herojima iz 2003., donesen je nakon terorističkih napada 11. rujna, a dopušta ministru obrazovanja da zaštiti zajmoprimce u vrijeme rata ili „izvanrednog stanja“.

Biden sada pokušava pronaći alternativu za Zakon o herojima, ali čini se da će, bar dok mu to ne pođe za rukom (ako se to dogodi), Amerikanci od listopada ove godine nastaviti s redovnim plaćanjem pune količine duga.

Inače, otplate studentskog duga stopirane su u ožujku 2020. godine, zbog ublažavanja krize tijekom pandemije, što je značilo da tada zajmoprimci nisu bili kažnjavani za preskakanje otplate te se na rate nisu dodavale kamate.

Ova pauza produljena je nekoliko puta, a u dogovoru s republikancima o podizanju gornje granice duga u svibnju, demokrati su se složili da neće zatražiti još jedan produžetak pauze.

Iako će se plaćanje nastaviti, Bijela kuća najavila je pregršt, takozvanih „on-ramp“ mjera koje bi dužnosnicima trebale olakšati ponovo pokretanja plaćanja.

Od 1. listopada 2023. do 30. rujna 2024., zajmoprimci se neće smatrati delinkventima, neće biti stavljeni u stečaj niti će njihovi studentski zajmovi biti prijavljeni kreditnim uredima, prenosi The Guardian.

Cilj ove mjere je „zaštititi najosjetljivije zajmoprimce od najgorih posljedica propuštenih plaćanja nakon ponovnog početka plaćanja", ističu.

Nakon odbijanja prvog Bidenovog plana, neki su Amerikanci sumnjičavi i nepovjerljivi prema ovakvim obećanjima.

Odluka Vrhovnog suda i odobrenje ponovnog pokretanja isplata bez olakšica, srušila je glavnu točku Bidenovog programa, što bi mu moglo naštetiti uoči izbora 2024. godine.

 

Još vijesti