P.S. u Akademska četvrt

Student otkrio da je ministrica obrazovanja plagirala svoj diplomski rad: Ona odmah podnijela ostavku

Ministrica je studente prijavljivala Vrhovnom sudu zbog akademskog nepoštenja pa je ovaj student iščitao njezin diplomski rad.

26. Siječnja 2024 11:39
Dodjela diploma na promociji

Dodjela diploma na promociji Foto: Canva

Norveška ministrica obrazovanja, Sandra Borch, službeno je podnijela ostavku na svojoj poziciji zbog optužbe jednog od studenata u Norveškoj. Naime, spomenuta ministrica tijekom svojeg mandata radila je na tome da se akademsko nepoštenje u vidu plagiranja, svede na najniži mogući nivo.

Tako je tijekom mandata masovno prijavljivala studente za plagiranje njihovih diplomskih i drugih akademskih radova, a optužba za jednog od njih došla je čak i do Vrhovnog suda Norveške. Naposljetku, njegova je optužba oslobođena, ali je bivša ministrica Borch podigla žalbu prema Vrhovnom sudu s obzirom na bitnost propisa i pravila kojima se ne poštuje akademsko poštenje studenata, kako piše Politico.

Student iščitao njezin diplomski rad

No, u međuvremenu, situacija kod studenata je eskalirala, jer su mnogi biti iznimno ljuti i frustrirani što ih ministrica progoni za akademsko nepoštenje i to čak do Vrhovnog suda. Tako je jedan od studenata iz Osla napravio dubinsko istraživanje diplomskog rada ministrice Borch koja je diplomirala 2014. godine na Sveučilištu Tromso.

vezano Ministar uhvaćen u plagiranju, a studenti nisu dovoljno informirani Akademska četvrt Afera s ministrom otvorila Pandorinu kutiju – plagiraju li hrvatski studenti na fakultetima?

Student je iščitavajući njezin diplomski rad došao do saznanja kako je, sada već bivša ministrica Borch također plagirala vlastiti diplomski rad kojim je diplomirala.

Naime, dokazao je kako je čak više od 20 posto njezina rada plagirano, odnosno pojedini dijelovi su prepisani iz šest drugih znanstvenih radova bez navođenja citata autora.

Naveo i plagirane dijelove njezinog rada

Taj je student svoja saznanja o diplomskom radu ministrice objavio javno na društvenoj mreži „X“ gdje je i ispisao točno o kojim plagiranim dijelovima se radi iz tuđih znanstvenih i akademskih radova.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝕮𝖍𝖗𝖎𝖘𝖙𝖎𝖆𝖓 𝕷𝖎𝖊 (@thechristianlie)

 

O ovom se slučaju oglasio i norveški premijer, Jonas Gahr, koji je izjavio kako radnje ministrice koja je tim radom diplomirala 2014. godine „nisu kompatibilni s povjerenjem koje je potrebno za nekog na poziciji ministra visokog obrazovanja“, prenosi Politico.

vezano Studentski rječnik_Tehnički pojmovi Vodič za brucoše [STUDENTSKI RJEČNIK] Naučite ovih 7 pojmova tehničke prirode – bit će vam iznimno korisni tijekom studiranja

Nakon objave ovih iskaza na društvenim mrežama, ministrica Borch je podnijela ostavku na svojoj poziciji priznajući greške koje je tada napravila.

„Kada sam prije desetak godina pisala magistarski rad, napravila sam veliku grešku. Uzela sam tekst iz drugih radova bez navođenja konkretnog izvora. Žao mi je“, izjasnila se bivša ministrica Borch.

Njezinu poziciju u Ministarstvu visokog obrazovanja preuzeo je novi ministar, Oddmund Lokensgard Hoel koji je studentima obećao da nije plagirao svoj diplomski rad kao bivša ministrica Borch.
 

Još vijesti