V.F. u Akademska četvrt

Udovica milijardera donirala milijardu dolara fakultetu: Studenti više neće morati plaćati školarinu

Školarina inače iznosi gotovo 60 tisuća dolara.

28. veljače 2024 16:27
Studenti više neće plaćati školarinu

Studenti više neće plaćati školarinu Foto: Canva

Udovica financijera milijardera dala je značajnu donaciju za trajno pokrivanje školarine za studente medicinske škole u New Yorku. Ruth Gottesman donirala je u ponedjeljak milijardu dolara Medicinskom fakultetu Albert Einstein u Bronxu.

Gottesman (93), bivša je profesorica u školi koja je proučavala poteškoće u učenju i napravila program opismenjavanja odraslih. Trenutno je predsjednica upravnog odbora fakulteta, prenosi USA Today.

Donacija je najveća darovana medicinskom fakultetu, kažu s koledža.

„Ova donacija radikalno mijenja našu sposobnost da nastavimo privlačiti studente koji su predani našoj misiji, a ne samo one koji si to mogu priuštiti. Osim toga, to će osloboditi i podići naše studente, omogućujući im da slijede projekte i ideje koji bi inače mogli biti nedostižni“, rekao je Yaron Tomer, dekan na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u priopćenju za javnost.

Vrtoglava školarina

Gottesman je udovica Davida Gottesmana, suosnivača investicijske tvrtke First Manhattan Co., koja je upravljala s više od 20 milijardi dolara ulaganja nakon njegove smrti u rujnu 2022., prema Forbesu.

Forbes je procijenio da je Gottesman u trenutku smrti vrijedio 3 milijarde dolara.

„David mi je, bez mog znanja, ostavio cijeli portfelj dionica“, rekla je Ruth Gottesman za The New York Times. Njezin suprug imao je jednostavne upute za nasljedstvo: „Učini s tim što god misliš da je ispravno“, rekla je

Uvjet dara je da škola ne može promijeniti ime.

Inače, Godišnja školarina za pohađanje studija Medicinskom fakultetu Albert Einstein iznosi 59.458 dolara. Studenti četvrte godine fakulteta dobit će naknadu za školarinu u proljetnom semestru.

Još vijesti