V.F. u Akademska četvrt

Ministar Anušić posjetio FER i čestitao na pobjedi na natjecanju u robotici: „Vidim prostor za suradnju FER-a i MORH-a“

FER-ov tim je pobijedio na prestižnom natjecanju u robotici.

29. veljače 2024 14:01
Ministar Anušić je posjetio FER

Ministar Anušić je posjetio FER Foto: Sveučilište u Zagrebu/Facebook/Screenshot

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Ivan Anušić posjetio je FER te je prisustvovao prezentaciji rješenja s kojim je FER-ov tim u veljači pobijedio na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici - MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge) pri čemu je najavio potencijalnu buduću suradnju FER-a i MORH-a.

„Vidim prostor za suradnju FER-a i MORH-a. FER je ključan za razvoj inovacije i pokretanje inicijativa u tehnologiji u Hrvatskoj te ćemo suradnju konkretizirati i produbiti“, rekao je ministar Anušić.

Ministar je FER posjetio u pratnji glavnog savjetnika Ivana Hampovčana te državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) Bernarda Gršića. Ministra i pratnju primili su dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, voditelj Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) prof. dr. sc. Nikola Mišković te voditeljica pobjedničkog FER-ovog tima dr. sc. Barbara Arbanas Pascoal Ferreira, a obišli su i laboratorij LABUST.

Uspjeh kao rezultat višedesetljetnog istraživanja

„Osobno čestitam FER-u, koji sam i ja završio, na ovom uspjehu. Biti prvi na svjetskoj razini u robotici po meni nije ništa novo, jer je FER već dulje vrijeme lider u robotici u ovom dijelu Europe. Tako da kad gledamo suradnju države sa znanstvenim institucijama, to je svakako prioritet i ove Vlade i budućih naraštaja, jer bez toga nema daljnjeg gospodarskog rasta i razvoja cijele države“, rekao je državni tajnik Gršić.

Ministra i njegovu pratnju pozdravio je dekan Bilas.

vezano FER-ovci su među pet najboljih Akademska četvrt Tim genijalaca s FER-a u finalu međunarodnog natjecanja u robotici: Bore se za nagradu od dva milijuna dolara

„Zadovoljstvo nam je upoznati potpredsjednika Vlade s istraživačkim projektima i modelima rada na FER-u. Intenzivna međunarodna suradnja, izazovni projekti i dobri uvjeti studiranja i rada privlače i zadržavaju sjajne stručnjake u Hrvatskoj. Tehnološki iskoraci mogu značajno doprinositi digitalnoj suverenosti i obrambenoj snazi“, naglasio je dekan Bilas.

„Uspjeh ostvaren na ovome natjecanju je rezultat višedesetljetnog istraživanja u području robotike koje se provodi na FER-u. Našim studentima i istraživačima pružamo mogućnost rada na jedinstvenim istraživačkim projektima koji od njih rade najveće stručnjake u području robotike u svijetu. Ponosni smo na naše studente i istraživače, i zbog njih ne stajemo na ovome - FER intenzivno radi na unaprjeđenju u području istraživanja robotskih tehnologija s pomorskim primjenama“, istaknuo je voditelj LABUST-a Mišković.

Tehnologija se neprestano razvija

Okupljenima se obratila i voditeljica pobjedničkog tima Arbanas Pascoal Ferreira koja je naglasila da se tehnologija još uvijek razvija.

„Mi smo na nju uložili protekle dvije godine razvoja te testiranja cijelog autonomnog sustava besposadnog broda i letjelica. Naravno, tehnički je to vrlo izazovno i to su sve tehnologije koje su još uvijek u razvitku te zbog toga nisu još na industrijskoj razini, ali kroz par godina razvoja mislim da bi definitivno mogle doći do te razine“, ispričala je voditeljica.

vezano FER-ov tim je odnio pobjedu Akademska četvrt FER-ov tim pobijedio na prestižnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju

Kako smo već ranije pisali, FER-ov tim je pobijedio na natjecanju u robotici u Abu Dhabiju. Ovogodišnji cilj natjecanja bio je otkriti plovilo i autonomnim besposadnim brodom uzeti teret s tog plovila u suradnji s bespilotnom letjelicama i to bez korištenja vanjskog navigacijskog sustava. S najboljim rješenjem, Hrvatska se našla u svjetskom vrhu, a FER-ov tim prvi ispred elitnih konkurenata. Za ulazak u finale se borio protiv pedesetak timova s uglednih kompanija i sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i MIT.

Još vijesti