V.F. u Akademska četvrt

Tim genijalaca s FER-a u finalu međunarodnog natjecanja u robotici: Bore se za nagradu od dva milijuna dolara

Među pet najboljih.

23. studenog 2023 12:02
FER-ovci su među pet najboljih

FER-ovci su među pet najboljih Foto: Canva

Studenti s Fakulteta elektrotehnike i računarstva su se našli u finalu prestižnog međunarodnog natjecanja u robotici pod nazivom Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC). U finalu se pet najboljih timova bori za nagradu od čak dva milijuna dolara.

MBZIRC je jedno od najprestižniji robotskih natjecanja na svijetu, a održava se svake dvije godine u Abu Dhabiju. Zadatak natjecanja je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.

FER-ov tim se sastoji od stručnjaka Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije - LABUST, a njihovo rješenje uključuje suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju bez globalnog sustava lokalizacije, odnosno bez GPS-a, piše Zimo.

Završno natjecanje će se održati u siječnju

FER-ov se tim našao među pet najboljih koje čine mladi iz raznih država, od Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirate, Danske, Švedske i Poljske, do Južne Koreje.

U prvoj fazi ovog natjecanja, timovi su predali projektni prijedlog i bili su odabrani među 50 najboljih timova. Druga je faza bila simulacijska gdje su implementirali predložena rješenja u simulacijskom okruženju te su odabrani za dodatnu evaluaciju među najboljih devet timova, a nakon posjeta tima sudaca i prezentacije laboratorija i opreme te razgovora s članovima tima, konačno su odabrani i za finaliste. Završno natjecanje sa sucima će se održati 11. siječnja 2024.

Finalna testiranja u tijeku

„Zadnjih petnaest godina radimo na raznim projektima i vjerujemo u svoje znanje i iskustvo. Put do finala bio je dug te zaista nije bio lagan, a ostalo nam je još odraditi završna testiranja cijelog sustava, kojeg u prosincu šaljemo u Abu Dhabi. Bila nam je čast natjecati se rame uz rame s ekipama koje dolaze sa svjetski priznatih sveučilišta i koje uče od vodećih stručnjaka. Nadamo se, uz veliku sreću i bezvremensku slavu, osvajanju prvog mjesta“, ispričao je Kristijan Krčmar, glavni inženjer besposadnog broda.

Završna testiranja se održavaju u Rijeci u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Izvor: Zimo

Još vijesti