V.F. u Akademska četvrt

Za svladavanje prepreka: Donosimo ti popis mjesta u Zagrebu na kojima možeš potražiti besplatnu psihološku pomoć

Studiranje je stresno i izazovno.

28. veljače 2024 13:37
Sve više studenata traži psihološku pomoć

Sve više studenata traži psihološku pomoć Foto: Canva

Studiranje je stresno i prepuno izazova. Možda se trenutačno nalaziš na prekretnici života i sve ti je to malo previše za podnijeti. Mnogi se studenti odlučuju na psihološku pomoć kako bi mentalno ojačali. Svima nam ponekad treba pomoć i podrška, a Studentski centar u Zagrebu je objavio popis mjesta u Zagrebu na kojima studenti mogu dobiti besplatnu psihološku pomoć i savjetovanje.

„Vremena u kojima živimo vrlo su izazovna, često se susrećemo se različitim životnim izazovima. Promjene mjesta stanovanja, studiranja, okoline, načina života, učenja mogu izazvati depresiju, anksioznost i sl. Ukoliko osjetite i najmanje znakove bilo čega od navedenoga ili jednostavno trebate razgovor i dodatnu podršku možete potražiti besplatnu psihološku pomoć ili savjetovanje“, kažu iz Studentskog centra u Zagrebu.

Donosimo vam popis mjesta na kojima možeš potražiti besplatnu pomoć i savjetovanje.

Studentski centar Zagreb

U sklopu SD „Cvjetno naselje“ nalazi se besplatno savjetovalište za studente i djelatnike Studentskog centra. Potrebno je javiti se i dogovoriti termin dolaska. Javiti se možete pozivom ili putem WhatsApp-a na telefonski broj 01/4593-660 ili broj mobitela 091/4593-579. Savjetovanje provodi pomoćnik upravitelja za pomoć studentima, a specijaliziran je za teškoće prilagođavanja na novo mjesto stanovanja ili studiranja, na pojavu anksioznosti i smetnji koje stvara poremećaje prehrane, promjene u raspoloženju i sl.

Sveučilište u Zagrebu

Studenti Sveučilišta u Zagrebu imaju pravo na psihološki tretman koji provodi Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja. Voditelj Ureda je MBA, mag. psych. Božidar Nikša Tarabić. Potrebno je unaprijed dogovoriti termin putem e-maila: bozidar.niksa.tarabic@unizg.hr ili telefonskim pozivom na broj: 091/5085-359.

Filozofski fakultet

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima savjetovalište za studente. Termin se može zakazati putem e-maila: savjet@ffzg.hr. Prijava treba sadržavati: ime i prezime studenta/ice, godinu rođenja, nazive studijskih grupa i godinu studija, broj mobitela, e-mail adresu, okvirnu vrstu problema, slobodne vremenske intervale po danima u tjednu. Informacija o terminu prvog susreta dobiva se e-mailom.

Pravni fakultet

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima savjetovalište za svoje studente. Termin se može zakazati putem službenog studentskog maila na e-mail: savjetovaliste@pravo.hr. Djelatnice Savjetovališta ponudit će prvi slobodni termin. Savjetovanje se odvija uživo u prostoru Savjetovališta te online nakon što student potvrdi termin. Svakom studentu/ici osigurana je potpuna anonimnost i povjerljivost individualnog razgovora. Savjetovalište se nalazi na adresi: Gundulićeva 10, prvi kat, soba 9.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

U Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih na Nastavnom zavodu možete pronaći besplatno savjetovanje. Termini se zakazuju na telefonski broj 01/3830-066, a služba se nalazi u Remetinečkom gaju 14.

Centar za zdravlje mladih

Specijalizacija ovoga Centra je unaprijediti i očuvati mentalno zdravlje djece i adolescenata. Također, bave se i problemima reproduktivnog zdravlja, rješavanja problema ovisnosti, kao i problemima s učenjem. Savjetovalište se nalazi u Heinzlovoj ulici na broju 62a. Dovoljno je nazvati broj 01/6468-333 ili javiti se na e-adresu info@czm.hr te dogovoriti svoj termin.

Iskorak

Iskorak je savjetovalište namijenjeno LGBTI zajednici i osobama koje žive s HIV/AIDS-om usmjereno na pomoć u razvoju vještina suočavanja s emocionalnim, interpersonalnim, akademskim i drugim poteškoćama. U tom se savjetovalištu stručnjaci bave problemima vezanim uz seksualnu orijentaciju, život s HIV-om, probleme u vezi, probleme u obitelji ili s prijateljima i sl. Iskorak se nalazi u Šenoinoj 34, a svoj termin možete rezervirati putem e-adrese info@iskorak.hr. Na njihovoj web stranici možete pronaći sve pojedinosti koje vas potencijalno muče prije odlaska na stručnu pomoć.

Psihološka pomoć

Na web stranici Psihološke pomoći moguće je pronaći gotovo sve pružatelje psihološke ili psihijatrijske pomoći u cijeloj državi. Na toj stranici mogu se pronaći i informacije o razlici između psihologa i psihijatra, samopomoći te sve druge pojedinosti koje su potrebne prije odlaska na savjetovanje.

Još vijesti