V.F. u Vijesti

Istraživanja pokazuju porast broja mentalnih bolesti kod mladih: Više od 10% mladih ima problema s mentalnim zdravljem

Društvene mreže su jedan od krivaca.

7. veljače 2024 15:32
Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje Foto: Canva

Više od 10% mladih ima problema s mentalnim zdravljem, pokazalo je istraživanje. Vjerojatnost da će djeca, tinejdžeri i mladi imati problema s mentalnim zdravljem sve se više povećava, prema novoj analizi koju je objavila Američka liječnička udruga (AMA).

S obzirom na podatke iz studije Globalnog tereta bolesti iz 2019., tim brazilskih i kanadskih sveučilišnih istraživača upozorio je na razdoblje od djetinjstva do rane odrasle dobi u kojem postoji „povećana osjetljivost na pojavu mentalnih poremećaja“.

„Postojala je visoka prevalencija mentalnih poremećaja koji pogađaju djecu i mlade, što ukazuje da jedna od 10 (ili 293 milijuna) osoba u dobi od 5 do 24 godine diljem svijeta živi s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem“, objavila je AMA prije objave procjene u svojem časopisu JAMA Psychiatry krajem siječnja, piše Yahoo.

S čime su povezani mentalni poremećaji?

Nadalje su otkrili da se „otprilike jedna petina svih invaliditeta povezanih s bolešću“ može svesti na „mentalne poremećaje“ među dobnom skupinom od 5 do 24 godine, za koju su rekli da „obuhvaća oko jednu četvrtinu udjela mentalnih poremećaja u cijelom životnom toku.“

Tim je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja usmjerenih na uže dobne skupine.

„Mentalni poremećaji povezani su s visokim stopama napuštanja škole, niskom ekonomskom produktivnošću, zatvaranjem, samoubojstvom i beskućništvom, među ostalim nepovoljnim ishodima koji utječu na pojedince, obitelji i društvo u cjelini“, rekli su.

Društvene mreže kao jedan od krivaca

Druga nedavna istraživanja ukazala su na širenje društvenih medija kao pokretača pogoršanja mentalnog zdravlja među mladima, a osnivač Mete Mark Zuckerberg u siječnju se ispričao roditeljima čije je zdravlje djece narušeno korištenjem aplikacija njegove tvrtke, uključujući Facebook i Instagram.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Gallup pokazalo je da jake veze roditelja i djece mogu pomoći u suzbijanju negativnih učinaka društvenih medija.

Još vijesti